Stir - Fry z kurczakiem, ananasem i chili
Takie pyszne orientalne danie robiliśmy na weekendzie, troszkę ostre, ale bardzo smaczne. Przepis znalazłam tutaj (klik), polecam, nam smakowało, raczej nie dla dzieci. Mój syn spróbował, ale stwierdził, że za ostro. Nie udało mi się kupić świeżego ananasa, więc użyłam z puszki. Troszkę mniej dałam też ostrej papryki. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Dla 2 osób
Składniki kurczak w marynacie:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- szczypta soli
Ananas marynata:
- 1 średni świeży ananas lub 1 puszka w zalewie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 większa papryczka chili
- 3 gałązki szczypiorku
1. Kurczaka kroimy w paseczki, wkładamy do miski. Dodajemy następne składniki marynaty: szczyptę soli, obie papryki, starty imbir, czosnek przepuszczony przez praskę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
2. Jeśli używamy ananasa z puszki, to musimy do odsączyć, jeśli świeżego, to go obieramy i kroimy. Kawałki ananasa wkładamy do drugiej miseczki i dodajemy: sos sojowy, miód, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i sok z cytryny. Całość mieszamy.
3. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podgrzewamy i obsmażamy kurczaka. jak będzie usmażony, przekładamy na talerzyk.
4. Do tego samego woku lub patelni dajemy drugą łyżkę oleju, jak będzie rozgrzany to dodajemy ananasa, ale bez marynaty !!!, podsmażamy, następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka i wlewamy marynatę w której był ananas. Wszystko chwilę podsmażamy. W międzyczasie gotujemy też ryż lub makaron. Smacznego :-)