Kruche, drożdżowe rożki z konfiturą wiśniową

Kruche, drożdżowe rożki z konfiturą wiśniową

600 g mąki (ok 3 szklanek)

250 g miękkiego masła

pół szklanki ciepłego mleka

50 g drożdży

2 jajka

2 łyżki cukru pudru albo drobnego cukru do pieczenia

szczypta soli

konfitura wiśniowa

cukier puder+ sok z cytryny na lukier


Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut. Następnie dodać mąkę, cukier i sól – wymieszać i dodać jajka oraz miękkie masło.

Ciasto musi być gładkie ale sprężyste i nie klei się do rąk. Teraz trzeba je zawinąć w folie i odstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i rozwałkować na cienki placek. Wykrajać nieduże kwadraty albo kola i nakładać na środek konfitury – złożyć na pół i skleić brzegi (o ile się wam uda – mnie się nie udało i ciastka wyglądają przekomicznie – jak rozwarte paszcze pełne konfitury) i położyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Teraz trzeba pozwolić im wyrosnąć jakieś 10 minut a następnie upiec w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.

Jeszcze ciepłe można posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wyglądają dziwnie – takie mi wyszły – ale są naprawdę smaczne.

Przepis pochodzi z tej książki.

A poza tym to wszystkim smakoszom Szczęśliwego Nowego 2008 roku! I smacznego Sylwestra.

Kategorie przepisów