Grillowane piersi kurczaka z cukinią

Grillowane piersi kurczaka z cukinią
Przepis pochodzi z ksiazki "Latwa kuchnia francuska" R. Blanc

Zdjęcie - GRILLOWANE PIERSI KURCZAKA Z CUKINIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki na poszczegolne etapy przygotowywania potrawy

Grillowane piersi kurze:

4 piersi kurczaka
6 lyzek oliwy z oliwek extra vergin
sok z 0,5 cytryny
2 zabki czosnku, zmiazdzone
0,5 lyzeczki posiekanego, swiezego tymianku
0,5 lyzeczki posiekanego, swiezego rozmarynu
sol, czarny pieprz grubo zmielony

Marynowana cukinia:

4 duze cukinie
0,5 zabka czosnku, zmiazdzonego
8 misci swiezej bazylii, porwanych na kawalki
4 lyzki oliwy z oliwek extra vergin
sol, czarny pieprz grubo zmielony

Sos pomidorowy:

4 pomidory bez gniazd nasiennych
1 szalotka drobno posiekana
8 lyzek oliwy z oliwek extra vergin
4 lyzki wody
1 szczypta cukru
sol

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy, suszymy, a nastepnie rozbijamy. Rozbic nalezy tak by nie zniszczy struktury miesa, bo inaczej bedzie suche.

Mieszamy skladniki na marynate i zalewamy nia kurczaka. Naczynie przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do lodowki na 6 godzin.

Cukinie myjemy, nie obieramy ze skory tylko kroimmy wzdluz na plastry o grubosci 3 mm. Mieszamy skladniki na marynate i zalewamy nia cukinie. Marynujemy podobnie jak kurczaka pod przykryciem i odstawiamy do lodowki na 6 godzin.

Pomidory ze skora kroimy na malutkie kawaleczki i mieszamy je z szalotka, oliwa, sola i woda. Do smaku mozna poslodzic. Odstawiamy.

Kurczaka po wyciagnieciu z lodowki doprawiamy sola. Smazymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z kazdej strony.

W tym czasie gotujemy cukinie wraz z marynata w szerokim rondlu przez 2 minuty pod przykryciem. Cukinie wyjmujemy lyzka cedzakowa, na niej ukladamy piersi kurczaka i polewamy sosem z pomidorow.
Sos mozna lekko podgrzac, ale nie gotowac by nie stracil smaku.

Przepis przewidziany jest dla 4 osob.
Czas marynowania 6 godzin, przygotowanie 25 minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów