Grillowane piersi kurczaka z cukinią
Przepis pochodzi z ksiazki "Latwa kuchnia francuska" R. Blanc
Skladniki na poszczegolne etapy przygotowywania potrawy
Grillowane piersi kurze:
4 piersi kurczaka
6 lyzek oliwy z oliwek extra vergin
sok z 0,5 cytryny
2 zabki czosnku, zmiazdzone
0,5 lyzeczki posiekanego, swiezego tymianku
0,5 lyzeczki posiekanego, swiezego rozmarynu
sol, czarny pieprz grubo zmielony
Marynowana cukinia:
4 duze cukinie
0,5 zabka czosnku, zmiazdzonego
8 misci swiezej bazylii, porwanych na kawalki
4 lyzki oliwy z oliwek extra vergin
sol, czarny pieprz grubo zmielony
Sos pomidorowy:
4 pomidory bez gniazd nasiennych
1 szalotka drobno posiekana
8 lyzek oliwy z oliwek extra vergin
4 lyzki wody
1 szczypta cukru
sol
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, suszymy, a nastepnie rozbijamy. Rozbic nalezy tak by nie zniszczy struktury miesa, bo inaczej bedzie suche.
Mieszamy skladniki na marynate i zalewamy nia kurczaka. Naczynie przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do lodowki na 6 godzin.
Cukinie myjemy, nie obieramy ze skory tylko kroimmy wzdluz na plastry o grubosci 3 mm. Mieszamy skladniki na marynate i zalewamy nia cukinie. Marynujemy podobnie jak kurczaka pod przykryciem i odstawiamy do lodowki na 6 godzin.
Pomidory ze skora kroimy na malutkie kawaleczki i mieszamy je z szalotka, oliwa, sola i woda. Do smaku mozna poslodzic. Odstawiamy.
Kurczaka po wyciagnieciu z lodowki doprawiamy sola. Smazymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z kazdej strony.
W tym czasie gotujemy cukinie wraz z marynata w szerokim rondlu przez 2 minuty pod przykryciem. Cukinie wyjmujemy lyzka cedzakowa, na niej ukladamy piersi kurczaka i polewamy sosem z pomidorow.
Sos mozna lekko podgrzac, ale nie gotowac by nie stracil smaku.
Przepis przewidziany jest dla 4 osob.
Czas marynowania 6 godzin, przygotowanie 25 minut.
Smacznego!
Skladniki na poszczegolne etapy przygotowywania potrawy
Grillowane piersi kurze:
4 piersi kurczaka
6 lyzek oliwy z oliwek extra vergin
sok z 0,5 cytryny
2 zabki czosnku, zmiazdzone
0,5 lyzeczki posiekanego, swiezego tymianku
0,5 lyzeczki posiekanego, swiezego rozmarynu
sol, czarny pieprz grubo zmielony
Marynowana cukinia:
4 duze cukinie
0,5 zabka czosnku, zmiazdzonego
8 misci swiezej bazylii, porwanych na kawalki
4 lyzki oliwy z oliwek extra vergin
sol, czarny pieprz grubo zmielony
Sos pomidorowy:
4 pomidory bez gniazd nasiennych
1 szalotka drobno posiekana
8 lyzek oliwy z oliwek extra vergin
4 lyzki wody
1 szczypta cukru
sol
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, suszymy, a nastepnie rozbijamy. Rozbic nalezy tak by nie zniszczy struktury miesa, bo inaczej bedzie suche.
Mieszamy skladniki na marynate i zalewamy nia kurczaka. Naczynie przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do lodowki na 6 godzin.
Cukinie myjemy, nie obieramy ze skory tylko kroimmy wzdluz na plastry o grubosci 3 mm. Mieszamy skladniki na marynate i zalewamy nia cukinie. Marynujemy podobnie jak kurczaka pod przykryciem i odstawiamy do lodowki na 6 godzin.
Pomidory ze skora kroimy na malutkie kawaleczki i mieszamy je z szalotka, oliwa, sola i woda. Do smaku mozna poslodzic. Odstawiamy.
Kurczaka po wyciagnieciu z lodowki doprawiamy sola. Smazymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z kazdej strony.
W tym czasie gotujemy cukinie wraz z marynata w szerokim rondlu przez 2 minuty pod przykryciem. Cukinie wyjmujemy lyzka cedzakowa, na niej ukladamy piersi kurczaka i polewamy sosem z pomidorow.
Sos mozna lekko podgrzac, ale nie gotowac by nie stracil smaku.
Przepis przewidziany jest dla 4 osob.
Czas marynowania 6 godzin, przygotowanie 25 minut.
Smacznego!