Użycie gęstej śmietany kremówki nadaje kremowy posmak, dodatkowe podsmażenie makaronu na maśle jest niby małym szczegółem, ale sprawia, że makaron można by zajadać nawet bez dodatków. No i te krewetki...
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na leczo, ale ciągle wypadało mi z głowy, żeby je przyrządzić. Aż trafiłam na smakowity, pięknie sfotografowany wpis Małgosi. Oprócz leczo przygotowała pyszne bułki proziaki. Pierwszy raz spotkałam się z tego typu pieczywem.
Po pierwsze - muszą być świeże ziemniaki - pocięte w stosunkowo cienkie frytki, co najmniej 10 mm grubości. No i odpowiedni rodzaj - w sklepach w Belgii są specjalnie oznaczone: ziemniaki na frytki, ziemniaki do gotowania, ziemniaki do pieczenia, ziemniaki sałatkowe...
Smaczne ciasto z dodatkiem coca-coli ,mokre i pulchne choć dość ciężkie i jest syte. Wszystkim smakowało polecam... oj wciąga bardzo więc uważajcie :-)
Uwielbiam jeżyny. Mogę jeść nawet te troszkę czerwone, nie całkiem dojrzałe i kwaśne. Skoro udało się uzbierać ich trochę więcej, postanowiłam zachować chociaż część ich smaku. Powstał dżem czy konfitura - nie wiem czym się różnią.
Już od dawna miałam ochotę na ciągnący, gorący ser... Nie ma tu żadnych dodatków typu żurawina czy inne konfitury i sosy. Nie ma też panierki. Nie lubię, kiedy coś zakłóca mi smak jedzenia, które samo w sobie jest przepyszne.
W moim warzywniaku leżały... kwiaty cukinii. Byłam w szoku i pod wpływem emocjii kupiłam jedno opakowanie (5 kwiatów). Później próbowałam sobie przypomnieć co można z nich zrobić. Po pomoc pobiegłam do Bei. Jej blog podpowiedział mi, że mogę np. przygotować tartę z faszerowanymi kwiatami. No, to przygotowałam. A następnego dnia kwiatów w warzywniaku już nie było.
W moim warzywniaku leżały... kwiaty cukinii. Byłam w szoku i pod wpływem emocjii kupiłam jedno opakowanie (5 kwiatów). Później próbowałam sobie przypomnieć co można z nich zrobić. Po pomoc pobiegłam do Bei. Jej blog podpowiedział mi, że mogę np. przygotować tartę z faszerowanymi kwiatami. No, to przygotowałam. A następnego dnia kwiatów w warzywniaku już nie było.
Faszerowana cukinia delikatna z lekko ostrym farszem w moim domu nie wszyscy ją jednak lubią, są pewne wyjątki jak mój ,,R,, i córeczka - oni nie przepadają :-)
Są bardzo kruche i pozostawiają w ustach charakterystyczny smak masła orzechowego. Przyznam się, że pierwszy raz jadłam taki krem, no i niestety na pieczywie niezbyt mi przypadł do gustu... dlatego też, postanowiłam spożytkować masło w prezentowanej tutaj postaci.
Trochę ciężko mi stwierdzić czy to mus czy to dżem, choć niema tradycyjnej konsystencji prawdziwego dżemu ze sklepu. Ale da się go smarować na chlebie jak również zjeść z naleśnikami. A jest naprawdę smaczny, ale wybór należy do was czy chcecie go zrobić bo trochę to gotowanie trwa :-) na pewno takiego dżemiku nie kupimy w sklepie... polecam