Pikantne uda

Pikantne uda

Jeśli masz na obiad uda kurze, a znudziły ci się przyrządzane tradycyjnie, spróbuj tego sposobu - jest to całkiem smaczna odmiana.

Składniki:

uda kurze w dowolnej ilości - ja miałam 3 sztuki

Do pasty:

mały koncentrat pomidorowy

3 łyżki miodu

2 łyżki sosu worcester

1 łyżka sosu chilli lub pasty sambal oelek, lub można też dać sproszkowane chilli

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

oregano, sól, pieprz

Ze wszystkich składników przyrządź pastę, wysmaruj nią uda i odłóż na około godzinę. Po upływie tego czasu włóż uda do brytfanki i wstaw do pieca o temperaturze 180 stopni. Ja zazwyczaj wkładam też do brytfanki obrane i posypane solą i majerankiem ziemniaki - są bardzo pyszne, kiedy upieką się w sosie wyciekającym z mięsa.

Piecz uda około godziny. Kiedy zaczną się przypiekać, przykryj je folią aluminiową.

Kategorie przepisów