Pikantne uda
Jeśli masz na obiad uda kurze, a znudziły ci się przyrządzane tradycyjnie, spróbuj tego sposobu - jest to całkiem smaczna odmiana.
Składniki:
uda kurze w dowolnej ilości - ja miałam 3 sztuki
Do pasty:
mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka sosu chilli lub pasty sambal oelek, lub można też dać sproszkowane chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
oregano, sól, pieprz
Ze wszystkich składników przyrządź pastę, wysmaruj nią uda i odłóż na około godzinę. Po upływie tego czasu włóż uda do brytfanki i wstaw do pieca o temperaturze 180 stopni. Ja zazwyczaj wkładam też do brytfanki obrane i posypane solą i majerankiem ziemniaki - są bardzo pyszne, kiedy upieką się w sosie wyciekającym z mięsa.
Piecz uda około godziny. Kiedy zaczną się przypiekać, przykryj je folią aluminiową.