Miętowy kurczak

Miętowy kurczak

Przepis z broszurki "Pyszne dania z kurczaka" z serii "Lubię gotować".

Składniki:

1 kurczak

sól, pieprz, czosnek

pęczek świeżej mięty i dwie łyżki suszonej

oliwa

Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Połowę mięty włóż do

kurczakowego brzucha, a resztę ułóż na wierzchu.

Blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmarowaną oliwą.

Ułóż kurczaka, polej go oliwą i dokładnie owiń folią.

Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni.

Po godzinie pieczenia odwiń folię i pozwól kurczakowi się zarumienić, polej go też

od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia.

Cały proces pieczenia powinien trwać ok. 1,5 godziny - przy dwukilogramowym

ptaszku.

Kategorie przepisów