Miętowy kurczak
Przepis z broszurki "Pyszne dania z kurczaka" z serii "Lubię gotować".
Składniki:
1 kurczak
sól, pieprz, czosnek
pęczek świeżej mięty i dwie łyżki suszonej
oliwa
Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Połowę mięty włóż do
kurczakowego brzucha, a resztę ułóż na wierzchu.
Blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmarowaną oliwą.
Ułóż kurczaka, polej go oliwą i dokładnie owiń folią.
Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni.
Po godzinie pieczenia odwiń folię i pozwól kurczakowi się zarumienić, polej go też
od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia.
Cały proces pieczenia powinien trwać ok. 1,5 godziny - przy dwukilogramowym
ptaszku.