Na słodko

Jestem miś, który lubi słodkie rzeczy:) Szperam po szufladach, półkach w nadzieji, że może trafi mi się coś słodkiego. Niestety połki świecą pustkami i uśmiechają się do mnie. Mam wrażenie, że śmieją się ze mnie cukierkoholiczki!!!NIE DAM SIĘ! Mam przepis na marmoladę, która może posłużyć nam do wypieków, nakarmienia niemowlaka, tudzież w przypływie słodyczowego głodu zastąpi nam ten cholerny cukier;))) Zaraz idę do spiżarni w poszukiwaniu upragnionego cukru. Jeszcze tylko skrobnę wam przepis i znikam.

Marmolada z jabłek

5 kg jabłek

50dag cukru

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wydrylować. Zagotować w garze , tak żeby z jabłek zrobiła sie miazga. Co jakiś czas jabłka mieszać aby nie przywierały do dna garnka. Można dać ociupinkę wody. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz zagotować. Napełnić słoiki marmoladą i zapasteryzować.

Mus jabłkowy

5 kg jabłek

Robimy tak samo jak marmoladę, nie dodajemy cukru. Na koniec przeciskamy przez praskę aby była jednolita konsystencja. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut.

A dla większych łakomczuchów mam coś jeszcze w zanadrzu:) Tutaj niestety musimy poświęcić trochę czasu i pewnie szybciej minie nas ochota na słodkie niż zrobimy pierogi. Mimo wszystko warto spróbować i pofantazjować.

Pierogi na słodko z białym serem

składniki na ciasto:

40 dag mąki pszennej

1 jajo

sól

ciepła woda

Do mąki wsypać odrobinę soli, dodać jajko, stopniowo wlewać ciepłą wodę. Całość zagnieść aby nie dopuścić do powstawania grudek. Ciasto musi być miękkie , elastyczne i ciągliwe aby można je łatwo formować i zlepiać. Po przygotowaniu ciasto przykrywamy ściereczką i zabieramy się do robienia nadzienia.

składniki na farsz:

60 dag białego sera

2 żółtka

pół opakowania budyniu śmietankowego

cukier do smaku

Ser zemleć w maszynce, wymieszać z żółtkami, budyniem i cukrem. Gdy farsz jest gotowy, możemy zabrać się za lepienie pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, położyć nadzienie, zlepić pierogi. Okrawki ciasta zebrać i ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać aż ujrzymy dno miski;))) Zagotować wodę w garze, posolić i wrzucać pierogi. Czekać aż wypłyną na wierzch, wyłożyć na talerz. Podawać z przetopionym masłem, cukrem.

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
2

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Racuchy drożdżowe z jabłkami
3

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najprostsza szarlotka
2

Najprostsza szarlotka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pie z jabłkiem i porem
1

Pie z jabłkiem i porem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
3

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu