Na słodko
Jestem miś, który lubi słodkie rzeczy:) Szperam po szufladach, półkach w nadzieji, że może trafi mi się coś słodkiego. Niestety połki świecą pustkami i uśmiechają się do mnie. Mam wrażenie, że śmieją się ze mnie cukierkoholiczki!!!NIE DAM SIĘ! Mam przepis na marmoladę, która może posłużyć nam do wypieków, nakarmienia niemowlaka, tudzież w przypływie słodyczowego głodu zastąpi nam ten cholerny cukier;))) Zaraz idę do spiżarni w poszukiwaniu upragnionego cukru. Jeszcze tylko skrobnę wam przepis i znikam.
Marmolada z jabłek
5 kg jabłek
50dag cukru
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wydrylować. Zagotować w garze , tak żeby z jabłek zrobiła sie miazga. Co jakiś czas jabłka mieszać aby nie przywierały do dna garnka. Można dać ociupinkę wody. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz zagotować. Napełnić słoiki marmoladą i zapasteryzować.
Mus jabłkowy
5 kg jabłek
Robimy tak samo jak marmoladę, nie dodajemy cukru. Na koniec przeciskamy przez praskę aby była jednolita konsystencja. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut.
A dla większych łakomczuchów mam coś jeszcze w zanadrzu:) Tutaj niestety musimy poświęcić trochę czasu i pewnie szybciej minie nas ochota na słodkie niż zrobimy pierogi. Mimo wszystko warto spróbować i pofantazjować.
Pierogi na słodko z białym serem
składniki na ciasto:
40 dag mąki pszennej
1 jajo
sól
ciepła woda
Do mąki wsypać odrobinę soli, dodać jajko, stopniowo wlewać ciepłą wodę. Całość zagnieść aby nie dopuścić do powstawania grudek. Ciasto musi być miękkie , elastyczne i ciągliwe aby można je łatwo formować i zlepiać. Po przygotowaniu ciasto przykrywamy ściereczką i zabieramy się do robienia nadzienia.
składniki na farsz:
60 dag białego sera
2 żółtka
pół opakowania budyniu śmietankowego
cukier do smaku
Ser zemleć w maszynce, wymieszać z żółtkami, budyniem i cukrem. Gdy farsz jest gotowy, możemy zabrać się za lepienie pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, położyć nadzienie, zlepić pierogi. Okrawki ciasta zebrać i ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać aż ujrzymy dno miski;))) Zagotować wodę w garze, posolić i wrzucać pierogi. Czekać aż wypłyną na wierzch, wyłożyć na talerz. Podawać z przetopionym masłem, cukrem.