Babka pomarańczowa
Jeżeli lubicie babki, to ta na pewno wam posmakuje. Jeżeli babek nie lubicie, to po tej babce polubicie, bo jest to babka nietypowa - wyjątkowo miękka i wilgotna dzięki dodatkowi pomarańczy.
Składniki:
1 duża pomarańcza lub 2 małe
6 jajek
mąka, cukier - tyle, ile ważą jajka (jeśli nie masz wagi kuchennej, możesz sobie poradzić, sprawdzając klasę wagową jajek na opakowaniu, np. jeśli jajko waży ok. 60 g, to potrzebujesz po 360 g mąki i cukru)
mały proszek do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki)
kostka masła lub margaryny
Pomarańcze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i zetrzyj na takiej tarce, na jakiej ścierasz ziemniaki na placki - całą pomarańczę, razem ze skórką.
Cukier utrzyj z masłem. Kiedy masa stanie się biała i puszysta, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce startej pomarańczy. Na końcu dodaj mąkę i proszek.
Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Nałóż ciasto do natłuszczonej blachy i piecz 45 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Kiedy babka ostygnie, polukruj ją. Dobrze smakuje też oblana gorzką czekoladą.