Babka pomarańczowa

Jeżeli lubicie babki, to ta na pewno wam posmakuje. Jeżeli babek nie lubicie, to po tej babce polubicie, bo jest to babka nietypowa - wyjątkowo miękka i wilgotna dzięki dodatkowi pomarańczy.

Składniki:

1 duża pomarańcza lub 2 małe

6 jajek

mąka, cukier - tyle, ile ważą jajka (jeśli nie masz wagi kuchennej, możesz sobie poradzić, sprawdzając klasę wagową jajek na opakowaniu, np. jeśli jajko waży ok. 60 g, to potrzebujesz po 360 g mąki i cukru)

mały proszek do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki)

kostka masła lub margaryny

Pomarańcze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i zetrzyj na takiej tarce, na jakiej ścierasz ziemniaki na placki - całą pomarańczę, razem ze skórką.

Cukier utrzyj z masłem. Kiedy masa stanie się biała i puszysta, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce startej pomarańczy. Na końcu dodaj mąkę i proszek.

Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Nałóż ciasto do natłuszczonej blachy i piecz 45 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Kiedy babka ostygnie, polukruj ją. Dobrze smakuje też oblana gorzką czekoladą.

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kajmakowy Collage

Mazurek kajmakowy Collage

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami
1

Babka waniliowa z czekoladową…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Babka drożdżowa z powidłami

Babka drożdżowa z powidłami

Dzi Dzi
karmelowy

Babka kokosowo-ananasowa
10

Babka kokosowo-ananasowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Spód do mazurka
8

Spód do mazurka

A_SE A_SE
Shabbyeat

Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein)
6

Baba drożdżowa wielkanocna (Ne…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty