Rolada z kurczaka

Zdjęcie - Rolada z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rolada z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rolada z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rolada z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Aby wyczarować taką roladę potrzebujemy dużego kurczaka, o wadze min. 2,2 kg. Trzeba go pozbawić kości ale tak, aby pozostał w jednym kawałku.
Oto jak go 'wyluzować':
- przecinamy wzdłuż mostka
- wycinamy korpus
- wyciągamy kostki z nóg i skrzydełek (od środka - tak, żeby nie rozciąć skóry).

Tak przygotowanego kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Rolujemy go i wkładamy do siatki na szynkę lub elegancko zszywamy ;)

Takiego kurczaka można nadziać:
- podsmażone pieczarki z cebulką + mozarella
- polędwiczką
- farszem bakaliowym: 2 marchewki podgotować w szklance wody z łyżką cukru i szczyptą soli, do tego dodać pokrojone bakalie. Ja dałam rodzynki, daktyle, figi, morele, a według przepisu powinny być jeszcze migdały i niesolone pistacje.

Na kurczaku trzeba rozłożyć farsz, zwinąć, zastosować mocowanie jak wyżej, podlać wodą i olejem i upiec.

Można zajadać na zimno lub na ciepło.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z rożna - kuchniabazylii.pl

Kurczak z rożna - kuchniabazyl…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Rolada z indyka

Rolada z indyka

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pulled chicken w stylu azjatyckim

Pulled chicken w stylu azjatyc…

Dzi Dzi
karmelowy

Gęsia pierś pieczona z majerankiem i rozmarynem

Gęsia pierś pieczona z majeran…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślankowe udka z piekarnika
3

Maślankowe udka z piekarnika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kaczka 'palce lizać'
1

Kaczka 'palce lizać'

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika