Placek z kleksami

Placek z kleksami

To ciasto wymaga trochę pracy, ale efekt jest zdecydowanie wart zachodu. Przepis wygrzebałam na forum Pub u Emika.

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

5 g drożdży

80 g cukru

1/4 l mleka

80 g masła

1 jajko

szczypta soli

Masa makowa:

1/4 l mleka

20 g masła

skórka z cytryny lub zapach cytrynowy

30 g kaszki manny

100 g maku

50 g cukru

1 jajko

1 łyżka rumu, szczypta cynamonu

Masa serowa:

250 g mielonego twarogu

2-3 łyżki mleka

1 jajko

50 g cukru

1 torebka cukru waniliowego

Masa owocowa:

250 g konfitur wiśniowych

1 łyżka rumu

Kruszonka:

175 g mąki

100 g cukru

1/2 torebki cukru waniliowego

szczypta cynamonu

100 g masła

Najpierw przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść. Kiedy zaczyn wyrośnie, zagnieć ciasto i powtórnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotowanie masy makowej: Mak sparz gorącą wodą, następnie odciśnij i zmiel 3 razy (możesz oczywiście użyć gotowej masy makowej). Mleko zagotuj z dodatkiem masła, cukru i skórki cytrynowej. Wsyp kaszę i zagotuj na gęsto. Zdejmij z ognia, dodaj mak, jajko, rum i cynamon.

Przygotowanie masy serowej:Twaróg zmiksuj z dodatkiem żółtka, mleka i cukru. Z białka ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z serem.

Przygotowanie masy owocowej: Konfitury rozmieszaj z rumem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i ułóż na blasze. Na wierzchu układaj po łyżce każdej masy, naprzemiennie, żeby wyszło Ci coś takiego:

Następnie przygotuj kruszonkę: rozpuść masło. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wlej masło, palcami wyrób kruszonkę. Posyp ciasto. Piecz ok. 30 minut w 220 stopniach.

Kategorie przepisów