Placek z kleksami
To ciasto wymaga trochę pracy, ale efekt jest zdecydowanie wart zachodu. Przepis wygrzebałam na forum Pub u Emika.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
5 g drożdży
80 g cukru
1/4 l mleka
80 g masła
1 jajko
szczypta soli
Masa makowa:
1/4 l mleka
20 g masła
skórka z cytryny lub zapach cytrynowy
30 g kaszki manny
100 g maku
50 g cukru
1 jajko
1 łyżka rumu, szczypta cynamonu
Masa serowa:
250 g mielonego twarogu
2-3 łyżki mleka
1 jajko
50 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
Masa owocowa:
250 g konfitur wiśniowych
1 łyżka rumu
Kruszonka:
175 g mąki
100 g cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
100 g masła
Najpierw przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść. Kiedy zaczyn wyrośnie, zagnieć ciasto i powtórnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotowanie masy makowej: Mak sparz gorącą wodą, następnie odciśnij i zmiel 3 razy (możesz oczywiście użyć gotowej masy makowej). Mleko zagotuj z dodatkiem masła, cukru i skórki cytrynowej. Wsyp kaszę i zagotuj na gęsto. Zdejmij z ognia, dodaj mak, jajko, rum i cynamon.
Przygotowanie masy serowej:Twaróg zmiksuj z dodatkiem żółtka, mleka i cukru. Z białka ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z serem.
Przygotowanie masy owocowej: Konfitury rozmieszaj z rumem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i ułóż na blasze. Na wierzchu układaj po łyżce każdej masy, naprzemiennie, żeby wyszło Ci coś takiego:
Następnie przygotuj kruszonkę: rozpuść masło. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wlej masło, palcami wyrób kruszonkę. Posyp ciasto. Piecz ok. 30 minut w 220 stopniach.