Samo ciasto na chleb jest dosyć proste, wymaga jedynie aktywnego zakwasu żytniego, mąki pszennej, soli, cukru i wody. Gościem specjalnym wypieku jest tu właśnie papryka, która najpierw została lekko podpieczona, aby następnie zdjąć jej skórkę. Dzięki temu jest miękka i nie szkodzi na żołądek.
Wracam do imbiru. Ty razem w połączeniu z gruszkowym puree, które dodaje całości nieco słodyczy. Uwielbiam takie owocowo-imbirowe połączenia. Czy w bagietce, czy w idealnym, okrągłym bochenku.
Lubicie uszka z grzybami? Ja uwielbiam i w końcu je zrobiłam.:) Były pyszne i wybornie smakowały z barszczem czerwonym z kiszonych buraków, który też robiłam pierwszy raz. (...) Wracając do uszek, bardzo je polecam, nie tylko do barszczyku.
Pewnie nie jeden raz jedliście maślane bułeczki z piekarni. Zazwyczaj posypane makiem lub z dodatkiem rodzynek w środku bułeczki. Delikatne, puszyste, a przy tym wcale nie zbite. Lekko słodkawe, ale nie za bardzo.
Maślane bułeczki są tak pyszne, że nie potrzebują już zbędnych dodatków. Chociaż przyznam, że podobnie na sucho, lubię je także z powidłami śliwkowymi, czy słodkim twarożkiem.
Tym razem przepis na najlepszee, naprawdę najlepsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam. Lepsze drugiego dnia ponieważ pierwszego prosto po upieczeniu jest trochę za bardzo kleiste. Na wierzchu ma chrupiącą skorupkę, a wśrodku jest miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach.
Risotto z kurczakiem, mango i pestkami granatu – pierwszy raz zrobiłam risotto na słodko i muszę stwierdzić, że na pewno nie był to ostatni raz . Efekt był naprawdę wspaniały. Danie jest sycące, a jednocześnie lekkie. Kurczak doskonale komponuje się z mango i kaki, a dodatek pestek granatu czyni to danie wykwintnym i wyrazistym w smaku. Bardzo szybkie i proste do przygotowania. Gorąco polecam!
A na deser mus ananasowy – prosty i szybki, a jakie smaczny Właściwie uważam, że będzie świetnym deserem na lato ponieważ jest bardzo orzeźwiający i chłodzący, ale jeśli kochacie ananasy, to nie ma co czekać do lata
Na dobry, kulinarny początek – risotto z szafranem i krewetkami. Miła odmiana od świątecznych karpi i kapust :) Jest przepyszne – bardzo, b a r d z o polecam!
Chleb świąteczny na zakwasie to po prostu chleb pszenno-razowy z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i maku. Podałam go podczas wigilijnej wieczerzy i cieszyłam się jego smakiem podczas śniadania w Boże Narodzenie. I mimo jego świątecznej nazwy uważam, że śmiało można go upiec teraz lub na sylwestra, by zaplanować sobie smaczne śniadanie 1 stycznia.
Żurawina jest dosyć kwaśnym owocem, ale kiedy się ją ususzy staje się o wiele słodsza. Dlatego chleb z użyciem jej suszonej wersji może się kojarzyć ze słodkim wypiekiem. Nic bardziej mylnego.
Skoro tradycja na Panettone dotarła też do Polski, nie byłabym sobą, gdybym nie zdecydowała się na zrobienie tej babki w wersji bez sztucznych polepszaczy smaku i wyrastania, oraz gdybym nie zmieniła czegoś w klasyce. Postawiłam więc na Panettone w wersji mini- pieczone w formach do muffinków.
W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i dorzuciłam szałwii oraz czosnku. Chwile dusiłam. Dodałam pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyłam - następnie zmniejszyłam ogień i dusiłam 30-40 minut pod przykryciem...