Babka cytrynowa
Puszysta i delikatna babka o smaku cytrynowym bardzo aromatyczna wszystkim smakowało do herbatki lub południowej kawki w sam raz :-)
Średnica formy z kominem (zewnętrzna) 27/11 cm
5 JAJEK
2 SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI
1/4 SZKLANKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
1,5 SZKLANKI CUKRU
150 g MASŁA
3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
3 CYTRYNY
1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO
Żółtka oddzielić od białek, - żółtka utrzeć z jedną szklanka cukru.Następnie Rozpuścić masło - przestudzić i dodać do żółtek. Zetrzeć skórę i wycisnąć sok do masy - utrzeć, powoli dodając mąkę krupczatkę na przemian z mąką kukurydzianą. Ubić białka z solą dodając stopniowo resztę cukru. Ubite białka przełożyć do masy i delikatnie wymieszać . Całość wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...