Dżem z cukinii z jabłkami

Dżem z cukinii z  jabłkami

Zdjęcie - DŻEM Z CUKINII Z JABŁKAMI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Trochę ciężko mi stwierdzić czy to mus czy to dżem, choć niema tradycyjnej konsystencji prawdziwego dżemu ze sklepu. Ale da się go smarować na chlebie jak również zjeść z naleśnikami. A jest naprawdę smaczny, ale wybór należy do was czy chcecie go zrobić bo trochę to gotowanie trwa :-) na pewno takiego dżemiku nie kupimy w sklepie... polecam


Zdjęcie - DŻEM Z CUKINII Z JABŁKAMI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

5 kg CUKINII

2 kg JABŁEK

1 kg CUKRU

1 CYTRYNA

2 ŁYŻKI KWASKU CYTRYNOWEGO (dodawać stopniowo według własnego smaku)

 

Cukinie oczyścić z twardej skóry i miękkiego miąższu, jeżeli mamy młodą cukinie wystarczy umyć i odkroić końcówki. Następnie zetrzeć cukinie na tarce jarzynowej wrzucić do garnka i smażyć. W międzyczasie obrać jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić je w grubszą kostkę ok 1,5 cm i dodać do cukinii. Gdy cukinia częściowo się połączy dodać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Kiedy powoli zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i kwasku cytrynowego do smaku. Gotować aż masa stanie się gęsta i zacznie spadać nam z łyżki płatami lub sprawdzić wkładając na zmrożony spodek odrobinę dżemu i jak zastygnie przeciągnąć przez środek łyżką - jeśli nie zmieni swojej struktury to znaczy że jest gotowy. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Wyjąc z garnka i wyłożyć na ręcznik odwracając do góry dnem tak pozostawić przykryte do całkowitego wystudzenia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - DŻEM Z CUKINII Z JABŁKAMI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów