Dżem z cukinii z jabłkami
Trochę ciężko mi stwierdzić czy to mus czy to dżem, choć niema tradycyjnej konsystencji prawdziwego dżemu ze sklepu. Ale da się go smarować na chlebie jak również zjeść z naleśnikami. A jest naprawdę smaczny, ale wybór należy do was czy chcecie go zrobić bo trochę to gotowanie trwa :-) na pewno takiego dżemiku nie kupimy w sklepie... polecam
5 kg CUKINII
2 kg JABŁEK
1 kg CUKRU
1 CYTRYNA
2 ŁYŻKI KWASKU CYTRYNOWEGO (dodawać stopniowo według własnego smaku)
Cukinie oczyścić z twardej skóry i miękkiego miąższu, jeżeli mamy młodą cukinie wystarczy umyć i odkroić końcówki. Następnie zetrzeć cukinie na tarce jarzynowej wrzucić do garnka i smażyć. W międzyczasie obrać jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić je w grubszą kostkę ok 1,5 cm i dodać do cukinii. Gdy cukinia częściowo się połączy dodać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Kiedy powoli zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i kwasku cytrynowego do smaku. Gotować aż masa stanie się gęsta i zacznie spadać nam z łyżki płatami lub sprawdzić wkładając na zmrożony spodek odrobinę dżemu i jak zastygnie przeciągnąć przez środek łyżką - jeśli nie zmieni swojej struktury to znaczy że jest gotowy. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Wyjąc z garnka i wyłożyć na ręcznik odwracając do góry dnem tak pozostawić przykryte do całkowitego wystudzenia.
Smacznego