Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Zdjęcie - FASZEROWANA CUKINIA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Faszerowana cukinia delikatna z lekko ostrym farszem w moim domu nie wszyscy ją jednak lubią, są pewne wyjątki jak mój ,,R,, i córeczka - oni nie przepadają :-)


3 CUKINIE PO 500 g KAŻDA

300 g MIĘSA MIELONEGO WIPRZOWO-WOŁOWE

1 CEBULA

2 ZĄBKI CZOSNKU

4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

150 g ŻÓŁTEGO SERA

1 PAPRYCZKA CHILI ŚWIEŻA LUB SUSZONA

OLIWA


Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z solą na oliwie, przełożyć do miski. Następnie jedną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do usmażonej cebulki. Wymieszać wszystko z mięsem i dodać zmiażdżony czosnek i pokrojona papryczkę chili z pestkami. Całą masę podsmażyć delikatnie na patelni. Pozostałe cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miękki miąższ - posolić cukinię i odstawić na ok 15 minut by przeszły solą, a miękki miąższ wyrzucić. W międzyczasie zetrzeć żółty ser. Połowę farszu wyłożyć na cukinie na to połowę startego sera i znowu mięso i troszkę sera. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut przykryte folia by się nie przypiekło. Pod koniec pieczenia posypać resztą sera piec do roztopienia się sera. Podawać z ryżem lub kaszką kus-kus i sałatką w sosie cytrynowym.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - FASZEROWANA CUKINIA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów