Kardamonowy placek ze śliwkami
Słodkiego cyklu ciąg dalszy. Kategoria: ciasta ze śliwkami, chyba moje ulubione. Kwaskowate owoce i lekko korzenny aromat. Połączenie jesienne- idealne.
Zrobienie tego placka zajmuje mniej czasu niż ten potrzebny na rozgrzanie piekarnika.
Mało pracy, a efekt … powalający!
Oryginalny przepis znajdziecie TU.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Kardamonowy placek ze śliwkami Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- kardamon - 1/4 łyżeczki
- masło - 5 łyżek
- cukier brązowy - 3/4 plus 3 łyżki do posypania wierzchu
- jajko - 2 szt
- olej - 1/3 szklanki
- śliwki - kilkanaście sztuk
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Wszystkie suche składniki połączyć i przesiać przez sito. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać kolejno jajka oraz olej. Do ciasta stopniowo wsypać suche składniki. Całość przełożyć do foremki nasmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki, posypać brązowym cukrem. Piec w 180 oC około 30-40 minut. Przed wyłożeniem ciasta z foremki odczekać ok. 10 minut. Ostudzone polać cytrynowym lukrem.