Spaghetti alla carbonara.
Jutro dzień wolny, bardzo refleksyjny i zadumany. Obiecałam, że wpadniemy do mamy na obiad. Będzie pieczona kaczka według tajemnej receptury i cała masa pyszności. Na mnie spoczywa słodka część uczty. Zagniatam i piekę więc od rana, ale to, co postanowiłam upiec pozostawię na razie w tajemnicy. Porozmawiamy o tym kiedy indziej… Zgoda?
Dziś, z racji tego, że i tak mam sporo roboty, a jeszcze muszę wyjść na zakupy jak tylko Młoda zakończy drzemkę (przez tę zmianę czasu poprzestawiało jej się na dobre i wstaje o zgrozo bladym świtem, po czym pada zaraz po śniadaniu) obiad będzie dziś ekspresowy. A jak ekspresowy, to makaronowy. A jak makaronowy, to na bank pyszny jak ch… znaczy się jak di… jak nie wiem co… o…
Zapraszam na spaghetti alla carbonara – pysznie nie tylko wtedy, gdy nie ma się czasu na przygotowanie niczego innego.
Składniki:
- makaron typu spaghetti
- 100g wędzonego boczku
- 2-3 żółtka
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ok 150ml słodkiej śmietanki np 30%
- ok 50g parmezanu
- natka pietruszki
- sól/biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na chrupko na patelni. Jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu, odlej nadmiar.
- W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Dodaj do podsmażonego boczku i zeszklij.
- Dodaj połowę śmietanki, doprowadź do wrzenia i chwilę podduś.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Żółtka rozmąć w miseczce, dodaj resztę śmietanki, starty ser i wymieszaj.
- Zmniejsz płomień pod patelnią, dodaj rozmąconą masę jajeczną i przez chwilę podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia.
- Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj ciepły makaron i wymieszaj.
- W razie, gdy sos będzie zbyt gęsty dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
- Dopraw białym pieprzem do smaku i ewentualnie dosól uważając, by nie przesolić dania. Parmezan i boczek są dość słone.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
Smacznego !