Tydzień z LunchBoxem #4: Jesienny kus kus

Tydzień z LunchBoxem #4: Jesienny kus kus
Zdjęcie - Tydzień z LunchBoxem #4: Jesienny kus kus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Kolejna propozycja "do pudełka" w ramach naszego tygodniowego cyklu to obok melona z fetą i miętą również jeden z moich faworytów. Mówię tu o kus kusie na zimno z ulubionymi dodatkami. Zwykle przygotowując sobie kus kus korzystam z przepisu, który prezentowałam Wam już kiedyś (kolorowy kus kus) z rodzynkami i wyraźną nutką mięty. Skoro jednak jesteśmy w środku jesieni, zobowiązuje mnie to do dokonania pewnych eksperymentów z moimi kus kusowymi dodatkami.
Dzisiaj na szczęście pewnie każdy z was odpoczywa i rano porzuciliście zastanawianie się nad tym co wziąć ze sobą na przekąskę do pracy na rzecz przeturlania się na drugi bok. Wolne dni świąteczne zawsze kojarzą mi się z czymś wyjątkowym na obiad, wspaniałymi zapachami i długimi rozmowami przy stole. Dlatego dzisiaj stworzyłam dla rodziny coś wyjątkowego- polędwicę z dzika z sosie winno-jagodowym. Ale miało być nie o tym...:)
Jutro niestety większość z nas nie będzie się cieszyć wolnym długim weekendem i dylemat powróci. Proponuję więc postawić na jesienne dodatki i rozgrzewające przyprawy, które umilą nam dzień na samą myśl, że zapakowaliśmy je ze sobą.

Jesienny kus kus (4 porcje) -150 g kus kusu - 350 g dyni obranej ze skórki - 30 g suszonych grzybów shitake - 150 g suszonych śliwek - 1 l wody - 2 gwiazdki anyżu - 1 kora cynamonowa - 3 cm kawałek świeżego imbiru - sól
  1. Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie.
  2. Dynię pokrój w małą kostkę, rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż aż dynia będzie brązowawa i miękka.
  3. W garnku zagotuj wodę, wrzuć anyż, cynamon, imbir (może być ze skórką) i namoczone wcześniej, pokrojone w cienkie plasterki grzyby shitake. Gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Suszone śliwki poszatkuj.
  5. Kus kus wsyp do miski razem ze śliwkami i podsmażoną dynią. Na misce ułóż sitko i wlej zawartość z gotującą się wodą. Woda naleje się do kus kusu, a grzyby shitake z przyprawami zostaną w sitku. Wyjmij przyprawy, a grzyby shitake podsmaż jeszcze na patelni przez ok. 5 minut aby bardziej zmiękły.
  6. Odczekaj ok. 5 minut aż kus kus pochłonie wodę. Posól i dodaj podsmażone grzyby. Całość wymieszaj.
Śliwka

Kategorie przepisów