Chleb słodko-kwaśny

Zdjęcie - Chleb słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam w kuchni łączyć nie tylko różne składniki ze sobą, ale także smaki. Moim ulubionym połączeniem są potrawy o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku, szczególnie jeśli dodatkowo są jeszcze pikantne.

Dlatego jeśli nie gotuję sama potraw o tym smaku, to z chęcią sięgam po tajski sos słodko-kwaśny w butelce, który można kupić w marketach i większych sklepach.

Ostatnio przyglądając się już prawie pustej butelce ulubionego sosu stwierdziłam, że słodko-kwaśny chleb może być znakomitym pomysłem. Postanowiłam to sprawdzić w praktyce, dodając do ciasta chlebowego sos słodko-kwaśny, miód oraz świeżo starty imbir. Chlebek mnie nie rozczarował, wręcz przeciwnie – bardzo smakował.

Zdjęcie - Chleb słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb słodko-kwaśny Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 40 mins Czas pieczenia: 30 mins Calkowity czas: 2 hours 10 mins

Porcje: 1

Skladniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych lub 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 170 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami. W przypadku użycia świeżych, rozkruszamy je i zalewamy ciepłą wodą, odstawiając na kilka minut, a następnie łącząc z mąką.
  2. Do mąki dodajemy także sól, miód, starty imbir oraz sos słodko-kwaśny.
  3. Letnią, lecz nie gorącą wodę stopniowo zaczynamy wlewać do mąki, wyrabiając przy tym ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. Wkładamy je do misy i przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Następnie ciasto dzielimy na 6 porcji. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Do formy wkładamy kulki obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły (widoczne na zdjęciu). Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chlebek pieczemy przez 30 minut, aż jego skórka się zarumieni. Wyciągamy z piernika oraz z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

3.1.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami