Jesienne tagliatelle

Jesienne tagliatelle
Dzisiaj całkowicie autorski przepis - przegląd lodówki, spiżarki i trochę chęć za czymś takim trochę mięsnym, trochę warzywnym, a do tego lekkim i aromatycznym. Efekt?... chyba się udało.
Makaron z dynią, kurczakiem i suszonymi podgrzybkami. U mnie proporcje wynikły z przeglądu zapasów, Wy możecie poeksperymentować...
JESIENNE TAGLIATELLE - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 70 dkg dyni Butternut*
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 30-40 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)
* Jeśli chcesz poczytać o różnych rodzajach dyni zajrzyj do wpisu o Festiwalu Dyni 2012 u Bei - kompendium wiedzy o tym warzywie, naprawdę doskonale opisane gatunki wraz ze zdjęciami. Pierś opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w centymetrową kostkę.
Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać i pokroić tak jak kurczaka.
Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną pierś i cebulę, oprószyć solą i obsmażyć na złoto.
Dodać połowę pokrojonej dyni oraz grzyby i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut.

W tym czasie w kubku miksującym utrzeć na mus resztę dyni, czosnek, śmietanę i pół szklanki wody.
Sos wlać do patelni i na wolnym ogniu dusić około 30-40 minut (zmiksowana dynia powinna być miękka).

Podawać z ugotowanym makaronem.

JESIENNE TAGLIATELLE - Laura
----------------------------------------------

Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Silver.

Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Kategorie przepisów