Bułeczki śniadaniowe
Bułeczki śniadaniowe to jeden z ulubionych wypieków wytrawnych mojego dziecka. Nie wiem tylko co bardziej lubi – robić je czy jeść Są mięciutki, puszyste i pachnące. Najchętniej są jedzone z dżemem, jeszcze ciepłe. Idealne na weekendowe, późne śniadanie.
Przepis zaczerpnięty od Dorotuś z blogu Moje Wypieki.
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
2 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko do posmarowania
Suche drożdże wymieszaj z mąką lub przygotuj zaczyn ze świeżych.
Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i wyrabiaj kilka minut – polecam mikser, bo ciasto jest dość klejące. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrób, uformuj bułeczki i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.