Fougasse na zakwasie
O Fougasse - chlebkach w kształcie liścia z Prowansji, kiedyś już pisałam. Wtedy, popularne francuskie chlebki przypominające trochę włoską foccacię upiekłam wykorzystując drożdże.
Tym razem przepis na fougasse pieczone na zakwasie.
Nie wiem skąd się bierze to uprzedzenie u wielu osób, ale zauważyłam, że niektórzy uważają, że upieczenie wypieku na zakwasie, które można uformować jest niemożliwe. Zupełnie nie jest to prawdą, ponieważ istnieją rożne proporcje na ciasta chlebowe, a te pieczone na zakwasie wcale nie muszą być zawsze lejące. Dowodem na to są chociażby pszenno-orkiszowe bułki na zakwasie, albo te jogurtowe.
W przypadku dzisiejszego przepisu, dla ułatwienia sprawy dodałam łyżeczkę suszonych drożdży, dzięki temu ciasto szybciej urosło.
Chlebki w kształcie liścia najczęściej wypieka się z oliwkami, suszonymi pomidorami, solą gruboziarnistą, czy rozmarynem. Ja jako dodatek wybrałam kapary i sól morską, które świetnie się tutaj sprawdziły.
Fougasse na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 3 godz 15 min Porcje: 4 Składniki- 220 g aktywnego zakwasu żytniego
- 430-450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- łyżeczka suszonych drożdży
- 210 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka kaparów odsączonych z zalewy
- sól morska gruboziarnista
- Mąkę przesiewamy do misy. Łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Robimy w mące wgłębienie i wlewamy zakwas. Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.
- Powoli wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Po krótkim wyrabianiu, gdy ciasto zacznie być elastyczne przekładamy je do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy folia spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
- Następnie do ciasta dodajemy kapary i minutę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Kształtujemy z nich kulki, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, tak by leżało dołem ku miejscu zlepienia. Kule z ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
- Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy i kształtujemy tworząc "trójkątny liść" (widoczne na zdjęciu). Listki z ciasta nacinamy ostrym nożem na środku i na ukos z dwóch stron (zdjęcie). Rozszerzamy je palcami, aby dziurki się nie skleiły. Chlebki kładziemy na pergaminie, na blaszce i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Do miski ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu i kładziemy ją na dole piekarnika. Włączamy termoobieg.
- Wyrośnięte chlebowe listki posypujemy solą morską i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Upieczone wyciągamy z piekarnika.