Śniadanie do łóżka #74: Jajka w kokilkach

Śniadanie do łóżka #74: Jajka w kokilkach
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #74: Jajka w kokilkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Ostatnio brakuje mi ciszy i spokoju. I nie chodzi tu o czas, na który tak często się narzeka. Wolna chwila na to, aby usiąść przy komputerze i pobłądzić w sieci lub wypić kawę z koleżanką zawsze się znajdzie. Brakuje mi poczucia, że jestem panią swojego dnia i nikt ode mnie niczego nie oczekuje, o coś nie prosi, a ja nic zrobić nie muszę, aby było lepiej. Chwili dla siebie samej, aby robić nic, nic nie robić. W ten weekend próbowałam to zmienić, próbując się zrelaksować. Okazało się, że nawet nie potrafię już obejrzeć w spokoju filmu, nie wciskając na pilocie przycisku pause. Nie jest jednak ze mną i moim świętym spokojem aż tak źle, bo potrafię podtrzymywać tradycję przygotowując niedzielne leniwe śniadanie. To moment, w którym siada się wspólnie z bliską osobą przy stole lub kładzie tacę na łóżku. Wtedy jest czas na rozmowę, porządne śniadanie i uczucie, że chociaż przez chwilę nie trzeba nic robić. Najlepiej gdy na leniwe śniadanie składają się jajka, mocna kawa i pieczywo. Dzisiaj wybrałam jajka w kokilkach, bo to nieskomplikowana potrawa, która umożliwia skorzystanie ze składników, które mamy pod ręką. U mnie, w kokilkach razem z jajkami, pojawiła się szynka, cukinia, papryka, cebula i ser pleśniowy. Wy, możecie wykorzystać inne składniki, które akurat macie w lodówce, tworząc swoją smaczną wersję jajek w kokilkach :)
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #74: Jajka w kokilkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Jajka w kokilkach
z szynką, serem pleśniowym, cukinią, cebulą i papryką/4 szt.
  • 4 wiejskie jajka
  • 2 plastry szynki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki passaty pomidorowe/koncentratu/domowego ketchupu
  • kilka plastrów sera pleśniowego typu blue/brie/koziego
  • 4 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • bagietka
  1. Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz domowy ketchup (lub koncentrat). Sos gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiając go do smaku jeszcze raz pieprzem i solą.
  2. Kokilki smarujemy wewnątrz odrobiną masła. Szynkę kroimy na paski i wykładamy nimi boki foremek (widoczne na zdjęciu).
  3. Na dnie kokilek, umieszczamy po dwie łyżki warzyw z patelni. Na to kładziemy po plasterku ulubionego sera i wbijamy jajko.
  4. Na jajka kładziemy wiórki zimnego masła, przyprawiamy je z wierzchu pieprzem i solą.
  5. Kokilki umieszczamy w większej formie, do której wlewamy wrzącą wodę, tak aby sięgała do ich połowy wysokości.
  6. Formę z mniejszymi naczynkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Jajka pieczemy przez ok. 12 minut w 190 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy, czy jajka są odpowiednio ścięte.
  7. Jajka w kokilkach podajemy z paskami podpieczonej bagietki.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #74: Jajka w kokilkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



































Tosia

Kategorie przepisów