Ciastek czyli piernikowy ludzik
Kolejny piernikowy wypiek – piernikowe ludziki Tym razem przepis na pierniki znaleziony w necie, ale trochę przeze mnie przerobiony. Z ciastem łatwo się pracuje – jest elastyczne i łatwe do wałkowania. Pierniki po upieczeniu są twarde, ale trochę skórki jabłka do pojemnika i na Święta będą idealne
SKŁADNIKI:
55 dag mąki pszennej(+ do podsypywania)
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Masło rozpuść, dodaj miód i podgrzej. Dodaj do masy kakao i przyprawy korzenne. Wystudź. Mąkę wymieszaj z sodą i cukrem pudrem i wysyp na blat stołu. Do mąki dodaj przestudzoną masę i zacznij zarabiać. Na koniec dodaj jajko. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto. Podsyp mąką i wałkuj na placek grubości 4-5 mm i wykrawaj pierniczki.
Pierniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Smacznego