Czekoladowe ciasto z awokado

Czekoladowe ciasto z awokado


Czekoladowe ciasto z awokado. Z piernikową nutą
Smaczne, sycąco-zapychające ciasto śniadaniowe.
Przyjemnie lepkie w środku od kawałków czekolady.

Awokado w sumie nie czuć, ale w ramach eksperymentu chciałam się przekonać, czy ciasto na nim wyjdzie :)
Z dodatkiem przyprawy do piernika, ale równie dobrze można pominąć ten dodatek 'poza sezonem'.




Składniki:
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru demerara
  • 2 czubate łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kropelek czekoladowych

Do wysokiego naczynia włożyć obrane ze skórki awokado, jajko, mleko i olej - całość potraktować blenderem do powstania jednolitej masy. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek - wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać płynną masę i wymieszać całość dużą, drewnianią łyżką lub szpatułką. Do ciasta wsypać kropelki czekoladowe (część zostawić do wysypania z wierzchu) i wmieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia / wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarta / silikonowej. Piec w piekarnika nagrzanym do 180 stopni (160 przy termoobiegu) przez ok. 50 minut - do suchego patyczka.


Kategorie przepisów