Czekoladowe ciasto z awokado
Czekoladowe ciasto z awokado. Z piernikową nutą
Smaczne, sycąco-zapychające ciasto śniadaniowe.
Przyjemnie lepkie w środku od kawałków czekolady.
Awokado w sumie nie czuć, ale w ramach eksperymentu chciałam się przekonać, czy ciasto na nim wyjdzie :)
Z dodatkiem przyprawy do piernika, ale równie dobrze można pominąć ten dodatek 'poza sezonem'.
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru demerara
- 2 czubate łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kropelek czekoladowych
Do wysokiego naczynia włożyć obrane ze skórki awokado, jajko, mleko i olej - całość potraktować blenderem do powstania jednolitej masy. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek - wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać płynną masę i wymieszać całość dużą, drewnianią łyżką lub szpatułką. Do ciasta wsypać kropelki czekoladowe (część zostawić do wysypania z wierzchu) i wmieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia / wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarta / silikonowej. Piec w piekarnika nagrzanym do 180 stopni (160 przy termoobiegu) przez ok. 50 minut - do suchego patyczka.