Pełnoziarniste bułeczki korzenne

Pełnoziarniste bułeczki korzenne
Zdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim domu robi się coraz bardziej świątecznie. W dużym garnku właśnie gotuje się kapusta na farsz do pierogów i pasztecików. Mam już zamrożone wigilijne uszka do barszczu. Zaplanowałam menu na wieczerzę wigilijną oraz kolację w drugi dzień świąt, wtedy też spodziewam się gości.

Wśród świątecznych przysmaków, które zaplanowałam nie zabraknie także przygotowanego specjalnie na tę okazję pieczywa. Oprócz chleba, planuję także upiec korzenne bułeczki. W smaku i w wyglądzie podobne są do szwedzkich, cynamonowych bułeczek Kanelbullar, które pokazywałam Wam kilka miesięcy temu na blogu.

Zawijane cynamonowe bułeczki są naprawdę cudowne, a dziś na próbę postanowiłam trochę przerobić ulubiony przepis, dodając do ciasta także mąki pszennej pełnoziarnistej. Nadzienie to masło z cukrem, jednak tym razem cynamonowy smak został wzbogacony o korzenną przyprawę.

Wyszły z tego prawdziwe cudeńka, bardzo polecam ten przepis :)

Zdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarniste bułeczki korzenne Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 25 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 1 godz 45 min Porcje: 6-8 Składniki
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki zielonego mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • Wierzch:
  • jajko + łyżeczka mleka
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy mielony kardamon, drożdże, szczyptę soli oraz cukier.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Chwilę studzimy.
  3. Letni płyn wlewamy powoli do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po 8 minutach ciasto będzie się trochę lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  4. Ciast podsypujemy mąką i cienko wałkujemy (0,5cm). Miękkie masło miksujemy z cukrem i przyprawą korzenną. Słodką masę przekładamy na "placek" z ciasta wzdłuż dłuższego boku (widać na zdjęciu). Zginamy ciasto z dołu i góry. Zawijamy jak roladę.
  5. Z powstałej rolady kroimy bułeczki (6-8 sztuk). Foremki na muffiny smarujemy masłem. Przekładamy do nich bułeczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy miksturą wierzch bułeczek.
  7. Korzenne bułki pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów