Pełnoziarniste bułeczki korzenne
W moim domu robi się coraz bardziej świątecznie. W dużym garnku właśnie gotuje się kapusta na farsz do pierogów i pasztecików. Mam już zamrożone wigilijne uszka do barszczu. Zaplanowałam menu na wieczerzę wigilijną oraz kolację w drugi dzień świąt, wtedy też spodziewam się gości.
Wśród świątecznych przysmaków, które zaplanowałam nie zabraknie także przygotowanego specjalnie na tę okazję pieczywa. Oprócz chleba, planuję także upiec korzenne bułeczki. W smaku i w wyglądzie podobne są do szwedzkich, cynamonowych bułeczek Kanelbullar, które pokazywałam Wam kilka miesięcy temu na blogu.
Zawijane cynamonowe bułeczki są naprawdę cudowne, a dziś na próbę postanowiłam trochę przerobić ulubiony przepis, dodając do ciasta także mąki pszennej pełnoziarnistej. Nadzienie to masło z cukrem, jednak tym razem cynamonowy smak został wzbogacony o korzenną przyprawę.
Wyszły z tego prawdziwe cudeńka, bardzo polecam ten przepis :)
Pełnoziarniste bułeczki korzenne Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 25 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 1 godz 45 min Porcje: 6-8 Składniki- 150 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 200 ml mleka 3,2%
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki zielonego mielonego kardamonu
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- Wierzch:
- jajko + łyżeczka mleka
- Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy mielony kardamon, drożdże, szczyptę soli oraz cukier.
- W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Chwilę studzimy.
- Letni płyn wlewamy powoli do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po 8 minutach ciasto będzie się trochę lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Ciast podsypujemy mąką i cienko wałkujemy (0,5cm). Miękkie masło miksujemy z cukrem i przyprawą korzenną. Słodką masę przekładamy na "placek" z ciasta wzdłuż dłuższego boku (widać na zdjęciu). Zginamy ciasto z dołu i góry. Zawijamy jak roladę.
- Z powstałej rolady kroimy bułeczki (6-8 sztuk). Foremki na muffiny smarujemy masłem. Przekładamy do nich bułeczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy miksturą wierzch bułeczek.
- Korzenne bułki pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.