Świąteczne mini Panettone
Choć mamy w Polsce nasze typowe, świąteczno-noworoczne wypieki, globalizacja robi swoje i docierają do nas specjalności z innych krajów, powoli wypierając nasze kulinarne tradycje. Skąd te wnioski? Ostatnio obserwuje swoisty najazd włoskich babek- Panettone w polskich supermarketach. W tej wersji to naprawdę okropny w smaku, sztuczny wyrób, wyrośnięty do granic możliwości. Znajdziecie je w sklepach w wielkich kartonowych pudłach.
Skoro tradycja na Panettone dotarła też do Polski, nie byłabym sobą, gdybym nie zdecydowała się na zrobienie tej babki w wersji bez sztucznych polepszaczy smaku i wyrastania, oraz gdybym nie zmieniła czegoś w klasyce. Postawiłam więc na Panettone w wersji mini- pieczone w formach do muffinków.
Niczym tradycyjna wersja, moje wersje mini zawierają rodzynki (w przeciwieństwie do innych świątecznych wypieków, nie nasączone) i skórkę z cytryny. Jako, że mamy do czynienia z typowo włoskim wypiekiem, postawiłam też na dodatek prawdziwej, aromatycznej oliwy z oliwek.
Świąteczne mini Panettone Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 3 godz 20 min Porcje: 8 Składniki- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki suszonych drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
- 20 g oliwy z oliwek
- 85 g rodzynek sułtańskich
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka rumu
- ewentualnie- odrobina poszatkowanej gorzkiej czekolady
- ok. 150 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą na blacie/stolnicy/w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, rodzynki (nie nasączamy ich wcześniej), skórkę z cytryny, rum, masło i gorzką czekoladę (ewentualnie).
- Zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając najpierw oliwę, a następnie ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska jednolitą, lekko lepiącą się, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zgniataj jeszcze przez 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 h.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na lekko oprószony mąką blat, zagnieć, podziel nożem na 8 części.
- Przygotuj formę do muffinków. Każdą wyłóż papierowymi kokilkami lub wysmaruj masłem na całej powierzchni. Umieść w nich po kawałku ciasta, uklep w formie, a formę przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę, aby ciasto znacznie urosło.
- Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do muffinków do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż ciasto znacznie urośnie i zbrązowieje z wierzchu.