Świąteczne mini Panettone

Świąteczne mini Panettone
Zdjęcie - Świąteczne mini Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne mini Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć mamy w Polsce nasze typowe, świąteczno-noworoczne wypieki, globalizacja robi swoje i docierają do nas specjalności z innych krajów, powoli wypierając nasze kulinarne tradycje. Skąd te wnioski? Ostatnio obserwuje swoisty najazd włoskich babek- Panettone w polskich supermarketach. W tej wersji to naprawdę okropny w smaku, sztuczny wyrób, wyrośnięty do granic możliwości. Znajdziecie je w sklepach w wielkich kartonowych pudłach.

Zdjęcie - Świąteczne mini Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skoro tradycja na Panettone dotarła też do Polski, nie byłabym sobą, gdybym nie zdecydowała się na zrobienie tej babki w wersji bez sztucznych polepszaczy smaku i wyrastania, oraz gdybym nie zmieniła czegoś w klasyce. Postawiłam więc na Panettone w wersji mini- pieczone w formach do muffinków.

Zdjęcie - Świąteczne mini Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niczym tradycyjna wersja, moje wersje mini zawierają rodzynki (w przeciwieństwie do innych świątecznych wypieków, nie nasączone) i skórkę z cytryny. Jako, że mamy do czynienia z typowo włoskim wypiekiem, postawiłam też na dodatek prawdziwej, aromatycznej oliwy z oliwek.

Świąteczne mini Panettone Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 3 godz 20 min Porcje: 8 Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki suszonych drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 85 g rodzynek sułtańskich
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • ewentualnie- odrobina poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • ok. 150 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą na blacie/stolnicy/w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, rodzynki (nie nasączamy ich wcześniej), skórkę z cytryny, rum, masło i gorzką czekoladę (ewentualnie).
  2. Zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając najpierw oliwę, a następnie ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska jednolitą, lekko lepiącą się, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zgniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 h.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na lekko oprószony mąką blat, zagnieć, podziel nożem na 8 części.
  5. Przygotuj formę do muffinków. Każdą wyłóż papierowymi kokilkami lub wysmaruj masłem na całej powierzchni. Umieść w nich po kawałku ciasta, uklep w formie, a formę przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę, aby ciasto znacznie urosło.
  6. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do muffinków do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż ciasto znacznie urośnie i zbrązowieje z wierzchu.

Kategorie przepisów