Piernik z bananami

Piernik z bananami
Dzisiaj w szkole mieliśmy klasowa wigilie. Byla to pierwsza taka Wigilia, na której zamiast ciastek, chipsów pojawiły się prawdziwe wigilijne potrawy. Kazdy z nas w domu miał coś przygotować: barszcz, uszka, makówki, pierniczki, ryby, napoje, dekoracje stołu. Mi razem z koleżanka do zrobienia przypadł piernik. Chciałam aby to było proste ciasto a jednocześnie niebanalne i takie który posmakuje klasie i nauczycielom. Razem z Michasia wybrałyśmy piernik z blogu Dorota smakuje. Zrobienie go było bardzo proste, szybkie i udał się znakomicie. W dodatku był pyszny i bardzo wszystkim smakował.

Piernik z bananami
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Banany kroimy w plasterki i obtaczamy w mące. Oddzielamy białka od żółtek Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka i miksujemy razem na kogel mogel. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i olej. Mieszamy delikatnie, na koniec dodajemy banany i jeszcze raz wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki ( użyłam 36x10cm). Pieczemy ok 60 min w 180 st, do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Piernik z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów