Brioszka z czekoladą

Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas na słodkie pieczywo!

Brioszka to inaczej „brioche”, czyli francuskie ciasto drożdżowe, pieczone w formie małych bułeczek. Na temat brioszek była już jedna notka, w której pokazywałam ich cytrynową wersję w formie mini z dodatkiem angielskiego, cytrynowego kremu o nazwie lemon curd.

Wygląd dzisiejszej brioszki może być mylący, wygląda ona bowiem trochę jak ciasto. Brioche nie jest jednak do końca ciastem, bardziej drożdżówką, chociaż dla mnie to po prostu puszyste bułeczki.

Przytulone do siebie w formie bułeczki tworzą jedną całą brioszkę. Zabieg ten wpływa głównie na ich wygląd, ale także pozwala to swobodnie odrywać bułeczki już po upieczeniu.

Ciasto na brioszki zawiera sporą ilość jajek oraz masła i stosunkowo małą ilość cukru. To potwierdza fakt, że nie jest to do końca słodki wypiek, a bardziej pieczywo. Ja dziś dodatkowo pokusiłam się o dodanie do ciasta kakao. A bułeczki dodatkowo ulepiłam z kawałkami czekolady w środku.

Chyba nie muszę dodawać, że jest idealna do herbaty albo kawy na śniadanie? :)

Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brioszka z czekoladą Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 20 mins Czas pieczenia: 30 mins Calkowity czas: 1 hour 50 mins

 

Porcje: 1

 

Skladniki

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
  • żółtko + łyżeczka mleka do wysmarowania wierzchu

 

Instrukcja

  1. Mleko podgrzewamy w rondelku, aby było letnie.
  2. Do misy przesiewamy mąkę oraz kakao. Dodajemy drożdże, cukier, sól.
  3. Wbijamy jajka i stopniowo wlewając mleko wyrabiamy ciasto mikserem.
  4. Gdy składniki się ze sobą połączą, zaczynamy dodawać kawałki masła, cały czas miksując. Po kilku minutach wyrabiania ciasta, przekładamy je na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 9 części, w tym 8 porcji ma być podobnej wielkości, a ostatnia kula z ciasta ma być od nich odrobinę większa.
  5. Każdą kulkę lekko spłaszczamy, a na jej środku kładziemy kawałki czekolady. Zginamy boki ciasta do środka, tworząc w ten sposób bułeczkę. Czynność powtarzamy.
  6. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Układamy w niej wyrobione bułeczki z czekoladą, a największą z nich układamy na środku (patrz zdjęcie). Formę przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy brioszkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  7. Po godzinie wierzch brioszki smarujemy żółtkiem i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Gotową brioszkę zostawiamy na 20 minut w formie, następnie z niej wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
3

Weekendowa Piekarnia #74 - Bri…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z rurkami bez pieczenia
1

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Deser Kinder Bueno
3

Deser Kinder Bueno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką
3

Kakaowe ciasto kruche z budyni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami