Łamańce z makiem

Łamańce z  makiem

Łamańce to bardzo tradycyjne słodkości obecne na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Głównym składnikiem jest mak najeżony wprost bakaliami i słodzony pysznym miodem. Jako dodatek podaje się kawałki mniej słodkiego ciasta, które idealnie współgrają z całością. Nazwa "łamańce" pochodzi od sposobu, w jaki je kiedyś robiono. Piekło się po prostu jeden wielki płat ciasta, a przed podaniem łamało go na mniejsze kawałki. Mi natomiast zależało na eleganckim podaniu deseru, więc pokroiłam ciasto jeszcze przed upieczeniem, aby kawałki były równe. Łamańce dobrze jest podać w szklanym naczyniu, które będzie dla nich najbardziej efektowne. Można powtykać w mak ciasteczka jak u mnie, podać je na oddzielnym talerzyku, lub wymieszać bezpośrednio z makiem. Niektórzy lubią jak ciasto nasiąknie makowym aromatem i straci kruchość, pysznie wtedy smakuje też na następny dzień.

Zdjęcie - Łamańce z  makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

120 minut

Składniki:

MASA MAKOWA:

około 200g niebieskiego maku

2 łyżki miodu naturalnego

pół szlanki rodzynek

pół szklani orzechów laskowych

garść płatków migdałowych

smażona skórka pomarańczowa

2 szklanki mleka

CIASTO:

2/3 szklanki mąki

100g margaryny Palma z Kruszwicy

3 łyżki cukru pudru

1 żóltko

Sposób przygotowania:

MASA MAKOWA:

Orzechy laskowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni rozsypane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 5 minut lub aż lekko zaczną brązowieć.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 15 minut do namoknięcia. Odcedzamy.

Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy pod przykryciem przez około 30-40 minut. Odcedzamy, po czym mielimy w maszynce do mięsa minimum trzy razy. Do zmielonego maku dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i płatki migdałowe. Słodzimy miodem.

CIASTO:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 

Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na w miarę cienki placek (około 0,5cm). Kroimy na mniejsze kawałki lub w całości przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 10-12 minut (do czasu, aż się zezłocą). Schładzamy. Podajemy razem z masą makową. SMACZNEGO.

Zdjęcie - Łamańce z  makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów