Sernik na korzennym spodzie
Sernik korzenny na kruchym, korzennym spodzie… brzmi świątecznie To jeden z najlepszych serników, które udało mi się zrobić. Sernik jest dziełem autorskim i jestem z niego bardzo dumna
Sernik jest idealny! Spód z kruchego, korzennego ciasta, delikatna masa serowa oraz warstwa śmietany z przyprawami. Ciasto przepięknie pachnie, jest idealnie słodkie… po prostu wyśmienite!
SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka przypraw korzennych
Masa serowa:
750 g twarogu na serniki
300 g serka mascarpone
1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru brzozowego)
5 jaj
180 ml śmietanki 30%
1 łyżka aromatu rumowego
1 budyń śmietankowy
1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
Wierzch:
250 g śmietany 18%
3 łyżki cukru (lub 2 cukru brzozowego)
1 płaska łyżka przyprawy korzennej
Ciasto: Z podanych składników zagniataj kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na okrągły placek.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciastem wylep dokładnie dno i boki tortownicy. Wsadź do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Masa serowa: Jajka utrzyj z cukrem. Cały czas miksując na wolnych obrotach do masy jajecznej dodaj kolejno: twaróg, mascarpone, śmietankę, budyń, aromat i przyprawę korzenną.
Tak przygotowaną masę serową wylej na przygotowany wcześniej korzenny spód i włóż do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowuj wierzch: śmietanę wymieszaj z cukrem i przyprawami.
Po godzinie wyjmij sernik z piekarnika i nałóż śmietanę na wierzch ciasta, wyrównując dobrze powierzchnie i piecz jeszcze 15 minut.
Sernik wyjmij i schłodź w temperaturze pokojowej. Gdy ostygnie włóż na kilka godzin do lodówki.
Gotowy sernik posyp mieszanką kakao, przeprawy korzennej i cukru cynamonowego.
Polecam gorąco! Jest przepyszny!