Długo zastanawiałam się, czy racuchy z jabłkami są potrawą polską. Można je przecież spotkać na stołach we wszystkich krajach, w których jabłonie rosną w sadach lub ogrodach. Uznałam, że jeśli przepis umieszczono w książce Kuchnia Polska, to mogę je uznać za polskie! Myślę, że są znane w każdym polskim domu, a w wielu z nich wręcz ubóstwiane, tak jak u nas:)
Zawsze kiedy widziałam przepis na tę sałatkę zastanawiałam się czym się ludzie właściwie zachwycają ale teraz kiedy sama ją zrobiłam już się nie dziwię. Sałatka zawiera tak mało składników a jest taka pyszna. Chrupiąca sałata, soczysty kurczak i pyszne grzanki w zestawieniu z lekko winnym i aromatycznym sosem to jest to co napewno podbije serca gości ale i domowników.
Na Lubelszczyźnie jeden z bardziej popularnych smaków to połączenie kaszy gryczanej z białym serem. Ja dzisiaj proponuję pyszne kolteciki panierowane w płatkach owsianych. Kotlety te można jeść samodzielnie ale w duecie z sosem np. pieczarkowym lub mięsem może wyjść fantastyczny obiad. Polecam robić małe kotleciki, im mniejsze tym lepsze bo chrupiąca i rumiana panierka z płatków owsianych smakuje wspaniale:)
Kiszone cytryny bardzo aromatyczne - wspaniały dodatek do mięs ryb czy sosów lub innych potraw. Oczywiście nie nadają się do bezpośredniego spożycia ale jako dodatek są wyśmienite - polecam.
Często spotykam się z tym, że nazwą Malibu obdarzany jest domowy likier kokosowy ale na mleku. Tymczasem Malibu, które kupujemy w sklepie jest bezbarwne dlatego chciałam wypróbować ten oto przepis. Moje Malibu nie jest dokładnie takie jak to sklepowe ale do drinków i ciast nadaje się rewelacyjnie.
Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe, wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.
Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnczka z odrobiną wywaru warzywnego. Poszatkowaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i chwilkę dusić. Warzywa przełożyć do garnczka, doprawić solą, pieprzem i curry. Prużyć do miękkości.
W weekend pogoda nas nie rozpieszczała. Padało, było chłodno i szaro. Rozgrzewaliśmy się aromatyczną zupą, znalezioną na blogu Lepszy smak. Zupa była naprawdę smaczna, pełna warzyw i witamin. Ja podałam ją z grzankami, autorka serwowała m.in. z kiełkami. Polecam :)
W zeszłym roku robiłam już wersję tego ciasta z malinami. Zachwyciła nas ogromnie. Przepis znalazłam u Liski. W tym roku postanowiłam wykorzystać inne owoce. Początkowo planowałam zrobić sernikobrownie z jagodami, bo tak strasznie kusiły mnie ostatnio apetyczne zdjęcia u Majanki i Atinki.
Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58. Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka!
U mnie jak robi się mamine gołąbki z mięsem mielonym, to robi się ich strasznie dużo:-) Lubimy je bardzo, do obiadu lub z świeżym pieczywem! Możecie zrobić mniej gołąbków, najważniejsza jest zasada, żeby ryżu było mniej więcej tyle samo co mięsa.