Ciasto z bezikami i chałwą

Ciasto z bezikami i  chałwą

Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą  z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe,  wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.

Zdjęcie - Ciasto z bezikami i  chałwą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 1 torebka bezów
  • 1 masło
  • 1/2 margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 batony chałwy waniliowej
  • czekolada gorzka

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). 

Ugotować budynie. Masło i margarynę utrzeć, dodawać zimny budyń. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać 2 batony chałwy waniliowej. Do drugiej dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną w 3 łyżkach mleka.

Biszkopt przekroić,  nasączyć dowolnym nasączem. Na spód wyłożyć masę z chałwą, na masę bezy i posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą połową biszkoptu i posypać czekoladą lub polać polewą. Ja posypałam złotą posypką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów