Ciasto z bezikami i chałwą
            Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe, wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.

Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
 - 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 6 łyżek oleju
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 2 łyżki kakao
 
Składniki na masę:
- 1 torebka bezów
 - 1 masło
 - 1/2 margaryny
 - 2 budynie śmietankowe
 - 3 szklanki mleka
 - 1 łyżka cukru
 - 2 batony chałwy waniliowej
 - czekolada gorzka
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach).
Ugotować budynie. Masło i margarynę utrzeć, dodawać zimny budyń. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać 2 batony chałwy waniliowej. Do drugiej dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną w 3 łyżkach mleka.
Biszkopt przekroić, nasączyć dowolnym nasączem. Na spód wyłożyć masę z chałwą, na masę bezy i posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą połową biszkoptu i posypać czekoladą lub polać polewą. Ja posypałam złotą posypką.
Smacznego:)