Ciasto z bezikami i chałwą
Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe, wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę:
- 1 torebka bezów
- 1 masło
- 1/2 margaryny
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 batony chałwy waniliowej
- czekolada gorzka
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach).
Ugotować budynie. Masło i margarynę utrzeć, dodawać zimny budyń. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać 2 batony chałwy waniliowej. Do drugiej dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną w 3 łyżkach mleka.
Biszkopt przekroić, nasączyć dowolnym nasączem. Na spód wyłożyć masę z chałwą, na masę bezy i posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą połową biszkoptu i posypać czekoladą lub polać polewą. Ja posypałam złotą posypką.
Smacznego:)