Kiszone cytrtny

Kiszone cytrtny

Zdjęcie - Kiszone cytrtny   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kiszone cytryny bardzo aromatyczne - wspaniały dodatek do mięs ryb czy sosów lub innych potraw. Oczywiście nie nadają się do bezpośredniego spożycia ale jako dodatek są wyśmienite - polecam.

Jeśli nie próbujesz nie dowiesz się jak smakują :-)


  • 8 cytryn do słoika + 4 cytryny na sok
  • 2 łyżki pieprzu czerwonego w ziarnach
  • 2 listki laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • sól morska gruboziarnista

 

Cytryny sparzyć następnie naciąć na krzyż ale, nie do końca posypać w środku grubą solą morską ok łyżkę na cytrynę i ułożyć ciasno w słoiku. Włożyć laskę cynamonu do słoika oraz przyprawy. Z pozostałych czterech cytryn wycisnąć sok i zalać cytryny do 3/4 wysokości słoika. Cytryny trzymać w ciepłym miejscu przez ok 2 tygodnie. (słoik zakręcont) Po tym czasie cytryny będą ukiszone zużyć lub przechowywać w lodówce.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

i jeszcze fotka...

Zdjęcie - Kiszone cytrtny   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów