Kiszone cytrtny
Kiszone cytryny bardzo aromatyczne - wspaniały dodatek do mięs ryb czy sosów lub innych potraw. Oczywiście nie nadają się do bezpośredniego spożycia ale jako dodatek są wyśmienite - polecam.
Jeśli nie próbujesz nie dowiesz się jak smakują :-)
- 8 cytryn do słoika + 4 cytryny na sok
- 2 łyżki pieprzu czerwonego w ziarnach
- 2 listki laurowe
- 1 laska cynamonu
- sól morska gruboziarnista
Cytryny sparzyć następnie naciąć na krzyż ale, nie do końca posypać w środku grubą solą morską ok łyżkę na cytrynę i ułożyć ciasno w słoiku. Włożyć laskę cynamonu do słoika oraz przyprawy. Z pozostałych czterech cytryn wycisnąć sok i zalać cytryny do 3/4 wysokości słoika. Cytryny trzymać w ciepłym miejscu przez ok 2 tygodnie. (słoik zakręcont) Po tym czasie cytryny będą ukiszone zużyć lub przechowywać w lodówce.
Smacznego
i jeszcze fotka...