Kiszone cytrtny

Zdjęcie - Kiszone cytrtny   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kiszone cytryny bardzo aromatyczne - wspaniały dodatek do mięs ryb czy sosów lub innych potraw. Oczywiście nie nadają się do bezpośredniego spożycia ale jako dodatek są wyśmienite - polecam.

Jeśli nie próbujesz nie dowiesz się jak smakują :-)


  • 8 cytryn do słoika + 4 cytryny na sok
  • 2 łyżki pieprzu czerwonego w ziarnach
  • 2 listki laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • sól morska gruboziarnista

 

Cytryny sparzyć następnie naciąć na krzyż ale, nie do końca posypać w środku grubą solą morską ok łyżkę na cytrynę i ułożyć ciasno w słoiku. Włożyć laskę cynamonu do słoika oraz przyprawy. Z pozostałych czterech cytryn wycisnąć sok i zalać cytryny do 3/4 wysokości słoika. Cytryny trzymać w ciepłym miejscu przez ok 2 tygodnie. (słoik zakręcont) Po tym czasie cytryny będą ukiszone zużyć lub przechowywać w lodówce.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

i jeszcze fotka...

Zdjęcie - Kiszone cytrtny   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem