Ciasto drożdżowe z jagodami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58. Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka!

 

Składniki:
0,5 kg - 0,6 kg mąki pszennej
0,5 kostki drożdży (50 g)
1 jajko
6 łyżek cukru kryształu
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła - roztopić

Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny - rozpuścić
2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej gorącej wody
kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym

 

Dodatkowo:
dowolne owoce - ja użyłam jagód

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy (blaszaka o wymiarach: 25cmx35cm).

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką, tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 50-60 minut. Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.

Kruszonka: składniki na kruszonkę wsypać do miski i i wolno wymieszać, przesypując mąką.

Lukier: do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać, jak będzie za gęste to jeszcze dolać wody. Pamiętać, aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą, ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polać placek.

 

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przedwakacyjne ciasto z borówkami
2

Przedwakacyjne ciasto z borówk…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto drożdżowe z jagodami
2

Ciasto drożdżowe z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Chlebek cytrynowy z  jagodami
7

Chlebek cytrynowy z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto cytrynowe z jagodami i wiśniami
6

Ciasto cytrynowe z jagodami i…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Placek z  jagodami
7

Placek z jagodami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pikle z warzyw
1

Pikle z warzyw

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!