Ciasto drożdżowe z jagodami
Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58. Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka!
Składniki:
0,5 kg - 0,6 kg mąki pszennej
0,5 kostki drożdży (50 g)
1 jajko
6 łyżek cukru kryształu
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła - roztopić
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny - rozpuścić
2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej gorącej wody
kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym
Dodatkowo:
dowolne owoce - ja użyłam jagód
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy (blaszaka o wymiarach: 25cmx35cm).
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką, tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 50-60 minut. Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.
Kruszonka: składniki na kruszonkę wsypać do miski i i wolno wymieszać, przesypując mąką.
Lukier: do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać, jak będzie za gęste to jeszcze dolać wody. Pamiętać, aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą, ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polać placek.
Smacznego:-)