Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Długo zastanawiałam się, czy racuchy z jabłkami są potrawą polską. Można je przecież spotkać na stołach we wszystkich krajach, w których jabłonie rosną w sadach lub ogrodach. Uznałam, że jeśli przepis umieszczono w książce Kuchnia Polska, to mogę je uznać za polskie! Myślę, że są znane w każdym polskim domu, a w wielu z nich wręcz ubóstwiane, tak jak u nas:)
Przepis na racuchy z jabłkami powstał dawno metodą prób i błędów i od dłuższego czasu robię placuszki z jabłkami tak, jak dzisiaj Wam je prezentuję. Kiedyś dodawałam proszek do pieczenia i ubijałam pianę z białek. Teraz już tego nie robię. Przepis uprościłam do granic możliwości :) Miało być szybko i smacznie!
Dodam jeszcze, że czasami trę jabłka na tarce z dużymi otworami, a czasami kroję je na drobne plasterki. Pierwszy sposób sprawia, że placuszki są równe i okrągłe, a drugi z kolei ma tą zaletę, że racuszki nabierają niepowtarzalnych, nieregularnych, ciekawych kształtów w zależności od tego jak jabłka postanowią się ułożyć :)
Dzisiejsze racuchy mają w sobie właśnie plasterki. Dodam, że warto użyć naszych ulubionych jabłek, ponieważ jest ich naprawdę dużo i mocno je czuć w cieście.
Racuchy z jabłkami dołączam do zabawy Gotujemy po polsku, pod patronatem zpierwszegotłoczenia.pl.

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Racuchy z jabłkami

400 g jabłek (waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
2 szkl mąki
500 ml mleka
2 jajka
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
0,5 płaskiej łyżeczki soli

Jabłka pokroić na ósemki, a później na plasterki. Odstawić.
Mąkę, mleko, jajka, cukier i sól wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę, dodać jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta na gorący tłuszcz. W zależności od wielkości patelni zmieści się 4-5 placków na raz. Smażyć na rumiano w obu stron. Posypać cukrem pudrem (lub cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu) i jeść na ciepło. Jeśli kilka placków zostanie, mój syn lubi zabierać je do szkoły następnego dnia na drugie śniadanie. Na zimno tez smakują wyśmienicie!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy