Kotlety z kaszy gryczanej
Na Lubelszczyźnie jeden z bardziej popularnych smaków to połączenie kaszy gryczanej z białym serem. Ja dzisiaj proponuję pyszne kolteciki panierowane w płatkach owsianych. Kotlety te można jeść samodzielnie ale w duecie z sosem np. pieczarkowym lub mięsem może wyjść fantastyczny obiad. Polecam robić małe kotleciki, im mniejsze tym lepsze bo chrupiąca i rumiana panierka z płatków owsianych smakuje wspaniale:)
Składniki:
- 20 dag kaszy gryczanej
- mały por
- 40 dag sera białego
- 2 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- płatki owsiane
Kaszę ugotować na sypko. Pora posiekać i zeszklić na oleju. Rozetrzeć ser w misce, dodać kaszę i pora. Wbić 2 jajka, wymieszać. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki, panierować w płatkach i smażyć kilka minut z jednej strony, aż płatki staną się rumiane.
Smacznego:)