Budyniowe ciasto z jabłkami

Budyniowe ciasto z jabłkami

Zdjęcie - Budyniowe ciasto z jabłkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Szybkie ciasto budyniowo - jabłkowe, proste i smaczne polecam


2 jajka

150 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki czekolady nutelli

1/2 szklanki cukru

2 szklanki maki krupczatki


Na budyń


3 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

3 łyżki maki ziemniaczanej

3 łyżki maki pszennej

1 łyżka cukru waniliowego


Ponadto


1/4 szklanki brązowego cukru


Ugotuj budyń do garnuszka wlej dwie szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wlej pozostałe mleko i wsyp obie mąki - wymieszaj. Gdy mleko zacznie wrzeć zaciągnij z gazu i wlewaj powoli wymieszane mleko z mąką ciągle mieszając i wstaw ponownie na gaz i mieszaj do czasu zagotowania. Następnie zdejmij przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.


W garnku rozpuść masło i przestudź, do miski wbij jajka i lekko ubij dodaj rozpuszczone masło oraz dwie łyżki nutelli- wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Ciasto wyłóż na dno tortownicy wylep dno i boki możesz zostawić odrobinę do dekoracji.  Jabłka obierz, pokroić na małe kawałki i podpraż z 3 łyżkami wody, wylej budyń na ciasto i wyłóż jabłka - posyp delikatnie brązowym cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C ok 45 minut


Podawać schłodzone aby budyń zastygł bo inaczej po przekrojeniu się wyleje.

Smacznego


Zdjęcie - Budyniowe ciasto z jabłkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów