Budyniowe ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto budyniowo - jabłkowe, proste i smaczne polecam
2 jajka
150 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki czekolady nutelli
1/2 szklanki cukru
2 szklanki maki krupczatki
Na budyń
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
Ponadto
1/4 szklanki brązowego cukru
Ugotuj budyń do garnuszka wlej dwie szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wlej pozostałe mleko i wsyp obie mąki - wymieszaj. Gdy mleko zacznie wrzeć zaciągnij z gazu i wlewaj powoli wymieszane mleko z mąką ciągle mieszając i wstaw ponownie na gaz i mieszaj do czasu zagotowania. Następnie zdejmij przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
W garnku rozpuść masło i przestudź, do miski wbij jajka i lekko ubij dodaj rozpuszczone masło oraz dwie łyżki nutelli- wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Ciasto wyłóż na dno tortownicy wylep dno i boki możesz zostawić odrobinę do dekoracji. Jabłka obierz, pokroić na małe kawałki i podpraż z 3 łyżkami wody, wylej budyń na ciasto i wyłóż jabłka - posyp delikatnie brązowym cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C ok 45 minut
Podawać schłodzone aby budyń zastygł bo inaczej po przekrojeniu się wyleje.
Smacznego