Kadhi z Pendżabu
Proste i smaczne danie, pod warunkiem - oczywiście- że sie lubi mąkę z ciecierzycy. A to przecież dość specyficzny składnik. Ja bardzo długo przekonywałam sie do niej.
Kadhi z Pendżabu to kulki pakora zanurzone w gęstym, aromatycznym i średnio ostrym sosie jogurtowym z dodatkiem mąki z ciecierzycy.
Wbrew pozorom, to szybkie i proste danie. Doskonałe z ryżem basmati.
Kadhi z Pendżabu
Składniki:
Ciasto pakora:
- 1 filiżanka mąki z ciecierzycy
- 1/2 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
- 1/2 filiżanki drobno pokrojonych ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól do smaku
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 filiżanka jogurtu naturalnego
- 1/2 filiżanki maki z ciecierzycy
- 2 całe suszone czerwone papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka ghee
- sól do smaku
- odrobina oleju do smażenia
1 filiżanka = 250 ml
Wszystkie składniki pakora poza olejem zmiksować na gęstą masę, dodając ok. 1/2 filiżanki zimnej wody. Formować małe kulki. W głębokim garnku (lub naczyniu kadhai) rozgrzać olej i usmażyć kulki na złotobrązowo. Odsączyć na papierowym ręczniku, odstawić.
Jogurt i mąkę z ciecierzycy zmiksować, dodać kurkumę, sól i 3 filiżanki wody. W głębokim garnku (lub naczyniu kadhai) rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać kozieradkę i suszone chili, smażyć minutę. Dodać papkę jogurtową, doprowadzić do wrzenia i gotować, stale mieszając, ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodać słodką paprykę, usmażone kulki pakora i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Potrawę polać ghee. Podawać na gorąco z ryżem basmati.
Smacznego!
źródło:" Przewodnik kulinarny. Indie" wyd. Pascal