Kadhi z Pendżabu

Kadhi z  Pendżabu

Proste i smaczne danie, pod warunkiem - oczywiście- że sie lubi mąkę z ciecierzycy. A to przecież dość specyficzny składnik. Ja bardzo długo przekonywałam sie do niej.

Kadhi z Pendżabu to kulki pakora zanurzone w gęstym, aromatycznym  i średnio ostrym sosie jogurtowym z dodatkiem mąki z ciecierzycy.

Wbrew pozorom, to szybkie i proste danie. Doskonałe z ryżem basmati.

Zdjęcie - Kadhi z  Pendżabu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kadhi z Pendżabu

Składniki:

 

Ciasto pakora:

  • 1 filiżanka mąki z ciecierzycy
  • 1/2 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1/2 filiżanki drobno pokrojonych ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

Sos:

  • 1 filiżanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 filiżanki maki z ciecierzycy
  • 2 całe suszone czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ghee
  • sól do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

    

1 filiżanka = 250  ml

 

Wszystkie składniki pakora poza olejem zmiksować na gęstą masę, dodając ok. 1/2 filiżanki zimnej wody. Formować małe kulki. W głębokim garnku (lub naczyniu kadhai) rozgrzać olej i usmażyć kulki na złotobrązowo. Odsączyć na papierowym ręczniku, odstawić.

Jogurt i mąkę z ciecierzycy zmiksować, dodać kurkumę, sól i 3 filiżanki wody. W głębokim garnku (lub naczyniu kadhai) rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać kozieradkę i suszone chili, smażyć minutę. Dodać papkę jogurtową, doprowadzić do wrzenia i gotować, stale mieszając, ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodać słodką paprykę, usmażone kulki pakora i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Potrawę polać ghee. Podawać na gorąco z ryżem basmati.

Zdjęcie - Kadhi z  Pendżabu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

źródło:" Przewodnik kulinarny. Indie" wyd. Pascal

Kategorie przepisów