Tarta ze szpinakiem, łososiem i serem blue

Na fali rybnej zrobiłam na kolację tartę na kruchym spodzie. Można go zrobić z dowolnego przepisu (klik) lub nawet z gotowego ciasta kupionego w markecie jeśli ktoś nie ma czasu zagniatać.
Tarta ze szpinakiem, łososiem i serem blue
Łososia posolić i zgrillować/usmażyć/upiec, podzielić na kawałki. Ser pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło i poddusić szpinak z gałką muszkatołową. W misce wymieszać śmietanę z jajkami i przyprawami. Podpiec tartę na złoto i wyłożyć najpierw szpinak, potem łososia i ser. Polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut aż wierzch się zarumieni a masa zetnie. Pozostawić chwilę do ostudzenia i związania masy.

Tarta ze szpinakiem, łososiem i serem blue
- 1 dzwonko łososia
- 100g sera pleśniowego blue
- 500ml śmietany 12%
- 3 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła

