Gatta curry

Gatta  curry

Z tymi różnościami z mąki z ciecierzycy, to tak jak, np. z oliwkami czy kaparami. Jednym będzie trudno żyć bez tego, innym na sam widok niedobrze sie zrobi:) Ja osobiście makę z ciecierzycy lubię, ale nie jest to coś bez czego nie mogę obejść sie w kuchni. Od czasu do czasu lubię zjeść kofty, bhaji czy pakorę, albo jakieś curry, choćby takie. Radżastańskie. Kiedyś przepis na nie wypatrzyłam  u Quinoamatorki, później u Ali. Wypróbowałam niedawno, jakis rok, po spisaniu przepisu :) Gatta curry to aromatyczne talarki w pomidorowym sosie. Pysznym. Z dużą ilością cebuli. I również aromatycznym. Podałam je z mieszanką ryżu parboiled z dzikim. Doskonałe połączenie!

Zdjęcie - Gatta  curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gatta curry

Składniki:

na wałeczki z mąki z ciecierzycy:

  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka curry lub 1 lyżeczka garam masala
  • kilka nasion kuminu
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta asafetydy (użyłam cebuli w proszku (czubatą łyżeczkę)
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • trochę zimnej wody
  • posiekane listki kolendry lub natki pietruszki

na sos:

  • 2 łyżki oleju (użyłam oliwy czosnkowej)
  • 2 drobno posiekane duże cebule
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku
  • kawałek startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka curry (lub mniej) lub 1 łyżeczka garam masala
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomoidorowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowujemy wałeczki z ciecierzycy:

mąkę z ciecierzycy wsypać do  miski, dodać natkę, przyprawy, olej i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dolewać zimną wodę - tyle, aby uzyskać gęste ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej (dłońmi posmarowanymi olejem) uformować w miarę równy wałeczek.

Wałeczki zanurzyć w lekko osolonym wrzątku i gotować 15 minut. Gotowe przestudzone wałeczki wyjąć (wodę z gotowania zachować) i pokroić na równe plastry.

Przygotowujemy sos:

na rozgrzanej oliwie smażyć cebule i gorczycę  - dodałam również szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się przyrumieni dodać czosnek, imbir, kurkumę, curry lub garam masala, koncentrat pomidorowy i trochę wody z gotowania wałeczków. Gotować 5 minut. Dodać jogurt, 300 ml wody z gotowania wałeczków i gotować dalsze 5 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Wrzucić pokrojone wałeczki i gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu. Podawać z ryżem lub chlebkami chapati.

Zdjęcie - Gatta  curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów