Gatta curry
Z tymi różnościami z mąki z ciecierzycy, to tak jak, np. z oliwkami czy kaparami. Jednym będzie trudno żyć bez tego, innym na sam widok niedobrze sie zrobi:) Ja osobiście makę z ciecierzycy lubię, ale nie jest to coś bez czego nie mogę obejść sie w kuchni. Od czasu do czasu lubię zjeść kofty, bhaji czy pakorę, albo jakieś curry, choćby takie. Radżastańskie. Kiedyś przepis na nie wypatrzyłam u Quinoamatorki, później u Ali. Wypróbowałam niedawno, jakis rok, po spisaniu przepisu :) Gatta curry to aromatyczne talarki w pomidorowym sosie. Pysznym. Z dużą ilością cebuli. I również aromatycznym. Podałam je z mieszanką ryżu parboiled z dzikim. Doskonałe połączenie!
Gatta curry
Składniki:
na wałeczki z mąki z ciecierzycy:
- 200g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka curry lub 1 lyżeczka garam masala
- kilka nasion kuminu
- 2-3 szczypty kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta asafetydy (użyłam cebuli w proszku (czubatą łyżeczkę)
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- trochę zimnej wody
- posiekane listki kolendry lub natki pietruszki
na sos:
- 2 łyżki oleju (użyłam oliwy czosnkowej)
- 2 drobno posiekane duże cebule
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 2-3 szczypty kurkumy
- 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku
- kawałek startego świeżego imbiru
- 1 łyżka curry (lub mniej) lub 1 łyżeczka garam masala
- 2 czubate łyżki koncentratu pomoidorowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowujemy wałeczki z ciecierzycy:
mąkę z ciecierzycy wsypać do miski, dodać natkę, przyprawy, olej i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dolewać zimną wodę - tyle, aby uzyskać gęste ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej (dłońmi posmarowanymi olejem) uformować w miarę równy wałeczek.
Wałeczki zanurzyć w lekko osolonym wrzątku i gotować 15 minut. Gotowe przestudzone wałeczki wyjąć (wodę z gotowania zachować) i pokroić na równe plastry.
Przygotowujemy sos:
na rozgrzanej oliwie smażyć cebule i gorczycę - dodałam również szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się przyrumieni dodać czosnek, imbir, kurkumę, curry lub garam masala, koncentrat pomidorowy i trochę wody z gotowania wałeczków. Gotować 5 minut. Dodać jogurt, 300 ml wody z gotowania wałeczków i gotować dalsze 5 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Wrzucić pokrojone wałeczki i gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu. Podawać z ryżem lub chlebkami chapati.
Smacznego!