Pizzerki

Pizzerki
Pizzerki są niewątpliwie hitem i będzie trzeba robić je częściej. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, można je wykorzystać jako osobny posiłek, czy przekąskę. Przygotowanie nie jest trudne, więc zdecydowanie warto od czasu do czasu zaskoczyć domowników inną wersją pizzy.
Zdjęcie - Pizzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 10szt.):


Ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 270ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 200g żółtego sera
  • 150g wędliny
  • 2 cebule
Sos:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy
  • przyprawy do smaku (bazylia, oregano, słodka papryka)
Drożdże pokruszyć, połączyć z letnią wodą i cukrem, zostawić chwilkę. Mąkę wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami, wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5h. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć, wędlinę i cebule pokroić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią i delikatnie rozwałkować na placek o średnicy ok. 10cm. Nakładać po łyżce sosu, rozsmarować, nałożyć dodatki, posypać oregano. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200ºC. przez ok. 9min.

Kategorie przepisów