CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Od kilkunastu dni jestem posiadaczką książki Upiecz swój chleb Barbary Jakimowicz-Klein. Wypróbowałam już trzy przepisy z tej książki i wiem, że na pewno będą kolejne. W książce jest dokładny opis wykonania zakwasu i wiele przepisów zarówno na chleby na zakwasie, jak i na drożdżach, jest też kilka przepisów na chleb na proszku do pieczenia.
Dziś będzie przepis na pierwszy upieczony wg książki chleb. Ja swój zrobiłam z połowy porcji i takie ilości składników podam. Chleb z płatkami owsianymi na mące pszennej pełnoziarnistej - warto do niego użyć płatki nieprzetworzone czyli zwykłe lub ewentualnie górskie. Te błyskawiczne są najbardziej przetworzone i mają wyższy indeks glikemiczny.
Chleb z mąki pełnoziarnistej z płatkami owsianymi - Laura SKŁADNIKI:
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny - tego nie było w tym przepisie.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę piekarnikową. Zostawić do ostudzenia.
Dziś będzie przepis na pierwszy upieczony wg książki chleb. Ja swój zrobiłam z połowy porcji i takie ilości składników podam. Chleb z płatkami owsianymi na mące pszennej pełnoziarnistej - warto do niego użyć płatki nieprzetworzone czyli zwykłe lub ewentualnie górskie. Te błyskawiczne są najbardziej przetworzone i mają wyższy indeks glikemiczny.
Chleb z mąki pełnoziarnistej z płatkami owsianymi - Laura SKŁADNIKI:
- 5 dkg drożdży
- 1/2 l mleka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do posmarowania blachy
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny - tego nie było w tym przepisie.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę piekarnikową. Zostawić do ostudzenia.