Sałatka na ciepło z grillowanym bakłażanem i indykiem

Sałatka na ciepło z grillowanym bakłażanem i indykiem

Tęsknię za latem i letnimi pysznymi warzywami, z których można wyczarować smakowite sałatki. Niech się ta zima wreszcie skończy! Tymczasem, mając apetyt na sałatkę, ale nie mając ochoty na hiszpańskie pomidory i ogórki, postanowiłam przyrządzić sałatkę w wersji na ciepło. Z indyka i bakłażana miałam zamiar zrobić zapiekankę, a sałatę zjeść osobno, ale zmieniłam plany i wyszło takie oto pyszne i lekkie danie.

Składniki:

opakowanie mieszanej sałaty

150 g filetu z indyka

1 mały bakłażan

kilka suszonych pomidorów w zalewie

50 ml oliwy z oliwek

przyprawa do drobiu (ja używam mieszanki bez glutaminianu sodu oraz konserwantów, o nazwie "Złoty kurczak")

sos balsamico (gotowy)

Mięso pokrój na niewielkie kawałki i obtocz przyprawą, odstaw na jakiś czas. Bakłażana pokrój na plastry o grubości nieco poniżej 1 cm, posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz wodę i wytrzyj plastry papierowym ręcznikiem. Rogrzej patelnię grillową (można też bakłażany upiec lub usmażyć, ale tego ostatniego sposobu nie polecam, bo trzeba zużyć bardzo dużo oliwy). Grilluj bakłażany po 4-5 minut z każdej strony, przewracając w połowie czasu. Ja smaruję oliwą tę stronę bakłażana, która jest akurat "do góry", następnie przewracam i smaruję z drugiej strony. Na drugiej patelni równocześnie usmaż mięso. Gotowe bakłażany zdejmij z patelni na deskę, przekrój każdy plaster na pół.

Na talerzach rozłóż opłukaną sałatę, dołóż bakłażany i mięso, delikatnie wymieszaj. Dołóż suszone pomidory, polej sosem balsamico i podawaj.

Zdjęcie - Sałatka na ciepło z grillowanym bakłażanem i indykiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów