Domowy mus jabłkowy
ok. 2 kilo jabłek - obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki - można użyć: jonagold, golden delicious, antonówka, papierówka, szampion
4 długie paski skórki z cytryny (wyszorowanej i przelanej wrzątkiem)
sok z jednej cytryny
200 ml wody
60 g ciemnego cukru trzcinowego
60 g białego cukru trzcinowego albo zwykłego buraczanego
ok. 5 cm kawałka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki włożyłam do dużego garnka. Przykryłam i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień do minimum i dusiłam około pół godziny.
Następnie wyjęłam z garnka cynamon i skórkę, ostudziłam mus i rozgniotłam do tłuczkiem do ziemniaków, ale wolę "grudkowaty", wiec starałam się nie przesadzić.
Zapakowałam mus do słoików, zakręciłam dokładnie i pasteryzowałam (w garnku z gorącą wodą). Nadaje się także do mrożenia. Można też od razu go zjeść. Jest idealnym dodatkiem do ryżu na mleku, placków, naleśników.