nasze rodzinne grillowanie nie obeszło się bez szaszłyków. Za każdym razem są trochę inne. Zmieniam marynaty, dodatki do mięsa, które razem się pieką. Za każdym razem znikają błyskawicznie i zawsze ich za mało. Opcja szybka i niekłopotliwa.
nie mogę się powstrzymać i póki jest jeszcze trochę ciepły, zajadam kromka po kromce. Bardzo lubię razowe chleby i nigdy nie traktowałam ich jako nieprzyjemny, dietetyczny substytut dla białego pieczywa
Do miski wsypałam połowę mąki - zrobiłam w niej wgłębienie i wsypałam drożdże. Następnie zalałam je mieszanką letniego mleka z rozpuszczonym w nim masłem. Dosypałam łyżkę cukru i odstawiłam na 15-30 minut. Drożdże powinny zacząć "bulgotać"...
Żurawinowy sos boloński długo gotowany na małym ogniu, staje się ciemny, słodkawy i aromatyczny. Jest mniej pracochłonny od tego z dodatkiem warzyw i najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.
Bardzo aromatyczne naleśniki okazały się całkiem fajnym śniadaniem. No i dodatkowo zdrowym: kwiaty bzu czarnego wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i napotnie.
kofty są bardzo przyjemną i smaczną odmianą od naszych mielonych. Podane z sosami pitą lub chlebkiem Naan i świeżą sałatką są świetną propozycją obiadową zwłaszcza na letnie upały – dzięki dodatkowi ziół nie są dużo bardziej ożywcze niż mielone.
26 maja odbyła się VII edycja Festiwalu "Śląskie Smaki". W ramach festiwalu organizowany jest konkurs kulinarny, w którym biorą udział restauratorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy.
Cóż pozostaje biednemu człowiekowi pracy, jak szukać substytutów wakacji? ;) Ten tropikalny koktajl jest jedną z takich właśnie rzeczy. Jest przy tym bardzo smaczny, a z pewnością byłby jeszcze lepszy, gdyby użyć dojrzałego, świeżego ananasa
Mimo sporej zawartości imbiru, nie są przesadnie imbirowe (jak na moje potrzeby, mogłyby być nawet bardziej). Imbir kandyzowany dodaje tego specyficznego smaczku, a brązowy cukier cudnego karmelowego koloru.