Sałatka ziemniaczana z sosem jogurtowym
Tym razem proponuję lekko pikantną sałatkę ziemniaczaną, z dodatkiem ostrej rzodkiewki, a smak jabłka przełamuje smak ostrości. Z dodatkiem sosu, ale nie majonezowego tylko jogurtowego z octem balsamicznym - choć takie połączenie nie każdemu morze smakować jednak dla mnie jest świetna do zabrania do pracy :-)
składniki na sałatkę
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku
- garść oregano
- garść majeranku
- 1 kalarepka
- 1 jabłko lub gruszka (obrane ze skóry)
- kilka rzodkiewek
- 1 łyżka soku z cytryny
dresing cytrynowy do ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
dresing jogurtowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól do smaku
Ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić (uważać aby się nie oparzyć) w grubszą kostkę - polać dresingiem cytrynowym i odstawić do wystudzenia.
Następnie marchew pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki, wrzucić na gorącą wodę i pogotować 2 minutki - odcedzić i zalać zimną wodą, ponownie odcedzić i dodać do ziemniaków. Kalarepkę, jabłko pokroić w kostkę, oraz rzodkiewkę w małe plasterki - wszystko wrzucamy do miski. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Na końcu kroimy drobno zioła i szczypior, wymieszać z dresingiem jogurtowym. Podawać schłodzone.
Smacznego
Wydrukuj przepis