Spaghetti bolognese
1 (40 dag) puszka pomidorów pelati
20 dag mielonej wieprzowiny
łyżka posiekanych listków bazylii
1 łodyga selera naciowego
marchewka
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
oliwa
bulion lub białe wytrawne wino do podlania
30 dag makaronu
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Z selera usunąć włókna i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, dusić aż się zeszkli. Dodać mięso i smażyć mieszając.
Do mięsa wrzucić marchewkę, seler i posiekaną bazylię, podlać bulionem lub winem i dusić przez 5 min. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem.
Makaron ugotować.
Sos wymieszać z ugotowanym makaronem spaghetti i posypać tartym parmezanem.