Brownies dla Mateusza

Brownies dla Mateusza
Otrzymałam zamówienie na ciasto, zamówienie szczególne - na spotkanie rodzinne z okazji rocznicy Pierwszej Komunii Świętej. Ciasto miało być bardzo, bardzo czekoladowe.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony, moja wersja została zmodyfikowana dodatkiem orzechów i migdałów - to było zaplanowane oraz większą ilością mąki - to było niezamierzone. Ciasto wyszło lekko wilgotne i bardzo czekoladowe - mam nadzieję, że Mateuszowi będzie smakowało...

Ja swoje brownies zrobiłam z podwójnej porcji składników.
Zdjęcie - BROWNIES DLA MATEUSZA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brownies z bakaliami - Laura
SKŁADNIKI:
  • 15 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 12 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 12,5 dkg mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. mieszanki orzechów włoskich i migdałów drobno pokrojonych
  • 2,5 dkg gorzkiej czekolady drobno połamanej
Mąkę przesiać, bakalie posiekać, czekoladę (2,5 dkg) połamać na małe kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bakaliami, solą i połamaną czekoladą.

Czekoladę (15 dkg) i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.


Zdjąć z ognia, dodać kakao, cukier oraz cukier waniliowy i zacząć ubijać trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita i lśniąca dodawać po jednym jajku i nadal energicznie ubijać.

Masę czekoladową wymieszać dokładnie z mąką i dodatkami.

Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.



Kategorie przepisów