Jagody są raczej neutralne w smaku, podobnie jak mozzarella więc połączyłam je w sałatce dodając sos balsamiczny. Ponieważ od pewnego czasu zaprzyjaźniłam się z rukolą użyłam jej także i tutaj i uważam, że ten jej orzechowy smak świetnie pasuje do jagód.
Cebulę czerwoną siekamy. Szczypior siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę . Ser mozzarella kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki łączymy z sobą...
Por myjemy i kroimy w plasterki podsmażamy go lekko na masełku . Podlewamy 1 litrem bulionu . Dodajemy pokrojoną w słupski marchewkę . Gotujemy ok 10 min . Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki...
Komosa ryżowa (quinoa) była głównym pożywieniem Inków zwanym przez nich "królową zbóż". Nie jest ona jednak zbożem, a bliżej jej do warzyw liściowych takich, jak burak czy szpinak. (...) Ziarno komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, jest bogate w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Mając w pamięci jak dobre było ciasto z cukinią, postanowiłam je lekko zmodyfikować i zrobiłam je z burakami, zmniejszyłam też lekko ilość kakao - taka w zupełności wystarczy. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
Grahamki zostały wymyślone przez Sylwestra Grahama, który postanowił stworzyć zdrową alternatywę do pszennych bułek. Tym sposobem powstała znana wszystkim bułka grahamka, z mąki pszennej razowej. Jest ona zdecydowanie zdrowsza od pszennej kajzerki i można ją jeść bez wyrzutów sumienia
jeden z moich ulubionych deserów, jest tak genialny że nigdy nie mam go dość. Wszystkie smaki świetnie się komponują i jedząc próbujesz je odnaleźć w swojej pamięci i jesz, i jesz, i jesz..., i ciągle szukasz co w tym jest. A jest dużo: truskawki, porto, wanilia, cynamon a także pieprz.
Od dawna miałam na nie ochotę i w końcu je zrobiłam, oczywiście w zdrowszej, czyli pełnoziarnistej, wersji. Takie smakują równie dobrze, chociaż inaczej, bardziej wyraziście, a dodatek pesto bazyliowego świetnie współgra z razową mąką (myślałam też o dodaniu go do ciasta).
Moje sakiewki z kapusty to nic innego jak kolejna wersja gołąbków. Różnią się jednak sposobem podania oraz tym, że zamiast ryżu są pieczarki i marchewka.
Po tym deserze muszę stwierdzić że owoce mango wprost idealnie pasują do truskawek. Cieszę się, pomimo zatrważającej ceny, sięgnęłam po nie bo teraz wiem, że było warto.