Babeczki z borówkami

Zdjęcie - Babeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dwa mieisące temu kilka rzeczy zmieniło się. Zmieniłem pracę, nową mam w innym mieście - także częściej teraz jestem w Krakowie niż w Katowicach. Powoli wszystko zaczyna się stabilizować, a ja przyzwyczajam się do nowej sytuacji i staram się znaleźć czas na przyjemność w postaci samodzielnego gotowania. Na pożegnanie w poprzedniej firmie dostałem książkę Marthy Stewart "Cupcakes" oraz formę do babeczek. Prezent jest bardzo ale to bardzo trafiony - nawet nie przypuszczałem ze robienie babeczek to taka frajda. Wszystko robi się mikserem, wyrabianie ciasta trwa może 20 minut, potem wystarczy je nałożyć do papilotek w foremce i po 30 minutach są gotowe babeczki. Szybko, czysto (do myci jedna, czasem dwie miski, i forma - która i tak praktycznie nie jest brudna) a w efekcie coś małego, uroczego - czasem wystarczy bita śmietana, roztopiona czekolada albo jakiś prosty lukier, żeby przeobrazić "muffin" w "cupcake". Dotychczas udało mi się zrobić kilka różnych babeczek z w/w książki. Na początek te, które smakowały najbardziej. Lekkie, owocowe, nie za słodkie.

Ciasto na 30 babeczek:

3 szklanki mąki
1 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
225 g masła
1 3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
1 1/4 szklanki mleka
2 szklanki borówek

szklanka śmietany 30%
łyżka cukru


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (zwłaszcza masło - nie da się utrzeć masła prosto z lodówki). Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiałem do miski. Masło utarłem na puszystą i jasną masę z cukrem. Do masy dodałem jajka - każde kolejne dodawałem jak po poprzednim ślad w masie zaginął. Następnie dodałem wymieszane sypkie składniki na przemian z mlekiem - mąkę w 3 rzutach, mleko w 2. Na sam koniec dodałem ekstrakt waniliowy.
Ciasto przełożyłem do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Borówki przełożyłem równomiernie do każdej foremki i delikatnie wymieszałem, tak żeby były przykryte ciastem. Można je wrzucić do ciasta i ręcznie wymieszać, ale wtedy bardziej opadają na dno w trakcie pieczenia.
Babeczki piekłem 25 minut, do suche patyczka. W połowie czasu pieczenia, obróciłem formę, żeby babeczki piekły się równomiernie.
Na wystudzone babeczki przełożyłem ubitą śmietanę i udekorowałem kilkoma borówkami.

Zdjęcie - Babeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagodowe muffunki Blythe
2

Jagodowe muffunki Blythe

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Muffiny żurawinowe z mandarynkową  nutą
3

Muffiny żurawinowe z mandarynk…

upl upl
Niebo w gębie

Ciasteczka owsiane z wisienką
5

Ciasteczka owsiane z wisienką

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka owsiane malinowe
2

Ciastka owsiane malinowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane naleśniki z serem
2

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Zupa pomidorowa ze świeżych po…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z selera, marchewki i pora
3

Surówka z selera, marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz wieprzowy z papryką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami
2

Gulasz wieprzowy z papryką, og…

Beti Beti
kruche babeczki